De hik: zo ontstaat het en zo kom je ervan af

Werken de trucjes waar je vaak over hoort echt?

Iedereen heeft zo nu en dan weleens de hik. Het is niets ernstigs, maar wel vervelend. We vertellen je hoe het komt dat je hikt, én hoe je ervoor zorgt dat je het voorkomt. 

Hikken

We hikken al in de baarmoeder, vanaf acht weken. Als we de hik hebben, trekt het middenrif zich plotseling samen. Vervolgens sluit de bovenkant van je luchtpijp en klapt het strotklepje in je keel dicht. Het resultaat: dat mooie hik-geluid. Meestal gaat het hikken snel over, maar het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt. Dit komt omdat de middenrif zich niet bij iedereen even vaak samentrekt per minuut.

Oorzaken

In tegenstelling tot bijvoorbeeld boeren of hoesten heeft hikken helemaal geen functie. Wel zijn er oorzaken voor bekend. Het kan bijvoorbeeld komen door het drinken van alcohol, roken of – en deze ken je waarschijnlijk – te snel eten. Ook koolzuurhoudende drankjes kunnen je aan het hikken maken. Heel zelden heeft het te maken met medicijngebruik of een medische aandoening.

Trucjes

Er bestaan tientallen trucjes waarvan vaak gezegd wordt dat ze de hik zouden verhelpen. Zo zou je je adem een tijdje moeten inhouden, terug moeten tellen of ondersteboven een glas water moeten drinken. Ook zou het helpen om degene met de hik te laten schrikken.

Of deze trucjes echt werken, is echter nog maar de vraag. Er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs voor gevonden. Maar goed: een onderzoek starten is ook niet gemakkelijk, omdat je mensen niet op commando kan laten hikken. Hoewel het dus niet is bewezen, is het nog altijd mogelijk dat een van de trucjes voor jou werken. En tja; baat het niet, dan schaadt het niet. In ieder geval is het altijd goed om rustig te eten en drinken – zo kun je de hik voorkomen, en zijn de trucjes überhaupt niet nodig!

Lees ook: Koolhydraatrijke voedingsmiddelen die je metabolisme kunnen vertragen

Bron: Kookfans, NPO 3 Best Bites | Beeld: Adobe Stock