Feit of fabel: kan grapefruit invloed hebben op je medicijnen?

medicijnen grapefruit

Een lekker stukje fruit is minder onschuldig dan het lijkt

Misschien heb je de afgelopen dagen al allerlei video’s en berichten op TikTok en andere sociale media gezien. Grapefruit en andere stukken fruit zouden slecht voor je zijn als je medicijnen inneemt. Hoe zit dat nu eigenlijk? Wij leggen je uit hoe het zit!

Feit of fabel: grapefruit met je vermijden bij medicijnen

De afgelopen week hebben we het steeds vaker voorbij zien komen op onder andere videoplatform TikTok. Verschillende gebruikers waarschuwen voor de gevaren van grapefruits wanneer je medicijnen gebruikt. Maar goed, wie zegt dat die TikTokkers weten waar ze het over hebben? We hebben dit verhaal daarom gecheckt bij de experts. Zo schrijft de Harvard Universiteit op hun site: “Grapefruit en grapefruitsap zijn erg gezond, boordevol vitamine C, potassium, vezels, en andere voedingsmiddelen. Dat is het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat grapefruit soms op gevaarlijke wijze een wisselwerking heeft met tientallen medicijnen.” Oei…

Medicijnen versterken

Het zit zo: grapefruit heeft geen directe werking op je medicijnen, maar op de manier waarop je lichaam ermee omgaat. In grapefruit zit namelijk een bepaald stufje: furanocoumarin. Die naam mag je direct weer vergeten, maar dat stofje doet iets bijzonders in je lichaam. Het bindt zich namelijk aan een enzym in je spijsvertering, met de net zo moeilijke naam CYP3A4. Dit enzym zorgt ervoor dat de opname van verschillende medicijnen in je lichaam wordt geremd. Wanneer dat stofje uit de grapefruit zich aan dat enzym hecht, dan kan je lichaam dus opeens veel sneller stoffen uit je medicatie opnemen. Gevolg: opeens krijg je een flink hogere dosis van je medicijnen binnen, en dat kan gevaarlijk zijn!

Medicijnen verminderen

Extra bijzonder is dat het tegenovergestelde óók kan gebeuren. Op Apotheek.nl staat uitgelegd: “Medicijnen worden opgenomen en afgebroken in het lichaam. Stoffen in grapefruit en sinaasappel vertragen de opname van het medicijn of houden deze tijdelijk tegen. Hierdoor komt er minder van het medicijn in uw lichaam. Het medicijn werkt dan minder goed.” Bovendien waarschuwt de Nederlandse apothekerssite dat dit elke keer dat je grapefruit eet of grapefruitsap drinkt opnieuw geldt. Daarom raden ze aan om niet meer dan 2 grapefruits of sinaasappels per keer te eten. Met drinken moet je nog beter opletten: daarvoor geldt een maximum van 1 glas per keer. Na het innemen van medicijnen moet je bovendien minstens 4 uur wachten voor je grapefruit of sinaasappel eet.

Waar kun je op letten

Wanneer je medicijnen voorgeschreven krijgt, dan zal je arts het altijd benoemen als citrusvruchten zoals grapefruits de werking kunnen beïnvloeden. Ook staat het in de bijsluiter of op de verpakking van de medicatie aangegeven wanneer dit een risico is. Mocht je toch twijfelen maar wél zin hebben in zo’n lekker grapefruitsapje: neem dan altijd contact op met je arts. Zij weten precies wat er wel en niet mogelijk is.

Lees ook: Feit of fabel: een verzwaringsdeken helpt bij slaapproblemen

Bron: Apotheek.nl, Harvard.edu | Beeld: Unsplash