Onderzoek: 2G-beleid ‘zinloos’, 1G-beleid in zicht?

1g-beleid

Zou jij je (regelmatig) laten testen om ergens binnen te komen?

Vandaag zijn de resultaten van een groot onderzoek naar buiten gekomen. Verschillende scenario’s zijn naast elkaar gelegd om te kijken welke coronamaatregelen het meest effectief zouden zijn. Dit is wat je hierover moet weten.

1G, 2G’s, of 3G’s?

Voordat we kijken naar de onderzoeksresultaten zetten we nog even op een rijtje wat al die G-regels allemaal ook alweer inhouden. 3G-, 2G- en 1G-beleid draait om de eisen die gesteld worden om ergens naar binnen te mogen – zoals evenementen, maar bijvoorbeeld ook winkels.

  • 3G: Gevaccineerd/ Genezen/ Getest.
  • 2G: Gevaccineerd/ Genezen.
  • 1G: Getest.

Het onderzoek heeft zich gericht op wat elk van deze scenario’s zou doen met het reproductiegetal. Dat is het bekende R-getal waarmee wordt uitgedrukt hoeveel personen één besmet persoon verder besmet. De conclusie uit het onderzoek luidt dat een 3G-beleid zou leiden tot een daling van ongeveer 5,4 procent van het R-getal. Een 2G-beleid leidt tot een daling van ongeveer 10 procent. Beiden ligt dat dus niet heel hoog.

1G-beleid

Bij het 1G-beleid wordt dus geen verschil gemaakt tussen gevaccineerde of ongevaccineerde mensen. Zonder negatief testresultaat kom je simpelweg niet binnen. Uit het onderzoek komt nu dat dit veruit het meest effectieve beleid zou zijn om de pandemie te doen krimpen. “Als het op veel locaties wordt ingezet en de kwaliteit van de testen hoog is, kan het beleid de R-waarde met bijna 45 procent doen dalen”, schrijft NU.nl over het onderzoek. Wel zien ook de onderzoekers in dat er nogal wat praktische bezwaren aan de invoering van een 1G-beleid zitten.

Wat betekent dit?

Ernst Kuipers, de kersverse minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft eerder al laten weten dat dit onderzoek belangrijk zou zijn voor het bepalen van verder beleid. Bij de persconferentie afgelopen vrijdag liet hij weten dat het kabinet en de Kamer “op basis daarvan het gesprek voeren”. Of er daadwerkelijk een 1G-beleid gaat komen, moeten we dus nog zien. Zie jij er iets in om je vaker te laten testen voor toegang tot evenementen, horeca, en/of winkels?

Lees ook: Belangrijk: hoelang beschermt de boosterprik tegen het coronavirus?

Bron: NU.nl | Beeld: Brunopress