Gaat je reukvermogen achteruit? Dan is het verstandig om langs de dokter te gaan

reukvermogen

Onderzoek wijst uit: ‘Slecht reukvermogen kan gelinkt worden aan hoger risico op overlijden’

Bij een verkoudheid is het niet heel gek dat je reukvermogen achteruit gaat. Omdat je neus verstopt zit proef en ruik je minder goed. Heb je echter op latere leeftijd, zonder enige aanleiding, last van een verminderd reukvermogen? Dan is het verstandig om langs te huisarts te gaan. Uit recent onderzoek is namelijk gebleken dat een plotseling slecht reukvermogen gelinkt kan worden aan een hoger risico op overlijden.

Een verminderd reukvermogen kan een onheilspellend symptoom zijn.

Wetenschappelijk onderzoek

In het wetenschappelijk blad Annals of Internal Medicine is onlangs een Zweeds-Amerikaans onderzoek gepubliceerd. Uit dit onderzoek bleek dat een slecht reukvermogen gelinkt kan worden aan een hoger risico op overlijden. Eerder bleek uit verschillende studies al dat een slecht reukvermogen een symptoom zou kunnen zijn van de ziekte van Parkinson en dementie. Daarnaast was er ook een vermoeden dat een verminderde reuk een aanwijzing kan zijn voor andere ziekten en aandoeningen.

Ouderen

De onderzoeksresultaten van het Zweeds-Amerikaanse onderzoek zijn gebaseerd op een grootschalig onderzoek onder 2.289 proefpersonen die tussen de leeftijd 71 en 82 jaar oud waren. De proefpersonen moesten geurtesten met twaalf verschillende geuren uitvoeren. De ouderen werden ook ingedeeld op basis van hun reukvermogen. Er waren drie groepen die goed, matig of slecht konden ruiken. Hierna hielden de onderzoekers dertien jaar lang de gezondheidsgegevens van en over de personen bij.

Onderzoeksresultaten

De resultaten logen er niet om: ouderen met een slecht reukvermogen hadden 46 procent meer kans om binnen tien jaar te overlijden. Daar kwam bij dat dit risico het grootst was bij de groep die aan het begin van het onderzoek nog volledig gezond was. Factoren als leefstijl, afkomst en demografische factoren konden volgens de onderzoekers in het onderzoek worden uitgesloten.

Verder onderzoek nodig

De exacte oorzaak van het verhoogde risico durven de onderzoekers (nog) niet te zeggen. Om het mysterie te kunnen ontrafelen hoopt hoofdonderzoeker Honglei Chen in de toekomst nog meer onderzoek te kunnen doen. “Een slecht reukvermogen kan een signaal zijn dat iemands gezondheid achteruitgaat. Ik raad ouderen dan ook aan hun reukvermogen routinematig bij een dokter te laten testen”, zo beweert Chen.

Lees ook: Last van vlekken op je tanden? Het zou kunnen wijzen op deze auto-immuunziekte

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Margriet, Annals of Medical Medicine | Beeld: Max Pixel