Heimwee: dit is hoe het ontstaat en zo kom je ervan af

heimwee

Veel mensen hebben last van die vervelende gevoelens

Hoewel velen het heerlijk vinden om even weg te zijn van huis, zijn er ook mensen voor wie dat juist een verschrikking is. Het levert bij hen meteen heimwee op, waar ze ook heen gaan en hoe lang de reis ook duurt. Hoe ontstaat heimwee eigenlijk precies? En wat kun je ertegen doen?

Lijkt op liefdesverdriet

Er zijn behoorlijk wat mensen die last hebben van heimwee, maar er is niet veel aandacht voor. “Heimwee is een van de stiefkindjes van de psychologie”, aldus Ad Vingerhoets (hoogleraar emoties en welbevinden aan Tilburg University). Hij deed onderzoek naar het verschijnsel en trok de conclusie dat het op liefdesverdriet lijkt. “In zekere zin ben je verliefd op je thuissituatie. Op het moment dat je je daarvan verwijdert, gaat dat gepaard met heftige emoties.”

Persoonlijkheid en band met ouders

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat de mate waarin iemand heimwee heeft, vooral door diegene zijn of haar persoonlijkheid wordt bepaald. Met name de minder flexibele mensen vinden het vervelend om uit hun vertrouwde omgeving te vertrekken. Daarnaast komt heimwee veel voor bij mensen die graag overal controle over hebben en moeite hebben met het leggen van sociaal contact. Heimwee komt bovendien vaak voor bij kinderen die een afhankelijke band met hun ouders hebben. Op het moment dat ze van hun ouders verwijderd zijn, leidt dat tot een angst die in heimwee uitmondt. Ook een te ‘losse’ band met ouders is echter niet goed, want dat zorgt ervoor dat kinderen op een nieuwe plek ineens de drang naar aandacht en liefde voelen. Het gevolg: stevige heimwee.

Steun van anderen

Uit onderzoek in Tilburg in 1992 blijkt dat het voor heimwee niet uitmaakt of je ver van huis bent. Wel zijn de duur van je verblijf en het gezelschap waarin je verkeert bepalend. Als je op reis bent met mensen die je kent, valt heimwee je vaak minder zwaar. Steun van anderen is belangrijk bij de strijd tegen heimwee. Daarnaast maakt het uit of je vrijwillig of onder dwang je thuissituatie hebt verlaten. Vluchtelingen laten namelijk veel stevigere heimwee zien dan vakantiegangers.

De oplossing?

Wat kun je doen als je last hebt van heimwee? Het klinkt misschien gek, maar een paracetamol blijkt wonderen te doen. In 2012 lieten onderzoekers van de University of Kentucky zien dat een stofje in die pillen een dempende werking heeft op de heftigheid waarmee onze hersenen op social afwijzing reageren. In onze hersenen blijkt een overlap te bestaan tussen de gebieden die op sociale en fysieke pijn reageren. Hoewel nog niet met een grootschalig experiment is aangetoond dat het bij iedereen werkt, is een paracetamol dus zeker geen slecht idee!