Huidaandoening? Dit moet je weten over eczeem en psoriasis

De twee worden vaak door elkaar gehaald

Uitslag op de huid kan door veel verschillende redenen komen. Wasmiddelen, allergie en stress kunnen hierin een grote rol spelen. Huiduitslag wordt ook wel eczeem of psoriasis genoemd, maar eigenlijk zijn dit twee verschillende dingen. We leggen uit hoe het zit!

Uitslag op de huid

De termen ‘eczeem’ of ‘psoriasis’ worden veel gebruikt wanneer we het hebben over huiduitslag. Toch lijken de twee niet op elkaar, ondanks dat ze dezelfde klachten geven. Met eczeem heb je namelijk te maken met rode plekken op de huid. Deze plekken kunnen jeuken waardoor er schilfers, bultjes, kloofjes en korsten ontstaan. Psoriasis heeft ook klachten als roodheid, jeuk en schilfers.

Oorzaak

In de oorzaak zit het meeste verschil. Psoriasis ontstaat namelijk door een auto-immuunziekte, waardoor de huidcellen sneller hun levenscyclus doorlopen dan normaal. Hierdoor ontstaat er een ontregeling van het immuunsysteem. Eczeem, is een ontstekingsaandoening en komt door verschillende oorzaken. Zoals omgevingsfactoren en genetische mutaties.

Verschillende klachten

Het verschil herken je daarnaast ook in de plek waar de klachten zitten. Zo vind je psoriasis doorgaans op het buitenste gedeelte van een gewricht en ziet het eruit als een schilferige plek met jeuk. Eczeem vind je voornamelijk in de plooien van je gewrichten, zoals in de knieholte. Ook is eczeem vaak meer roze van kleur. De begrenzing van de huid geeft daarnaast ook weg of je met eczeem of psoriasis te maken hebt. Zo is de begrenzing van de plek bij psoriasis scherp, en bij eczeem juist zachter. De schilfers bij psoriasis zijn daarnaast ook vaak groter en bij eczeem weer vettiger.

Factoren van buitenaf

Ondanks dat psoriasis veroorzaakt wordt door een auto-immuunsysteem, kan het wel getriggerd worden door factoren van buitenaf. Dit geldt overigens ook voor eczeem. In beide gevallen kan voedsel, medicatie en stress ervoor zorgen dat de huidaandoening opspeelt en erger wordt. Dit hangt overigens wel per persoon af en hoe gevoelig je voor triggers bent.

Lees ook: 5 redenen waarom je last kunt hebben van gele teennagels

Bron: Margriet | Beeld: Pexels