Is je slaap meten met een smartwatch eigenlijk wel betrouwbaar?

Het lijkt erop dat we er niet helemaal van op aan kunnen

Als je een smartwatch hebt, heb je daarmee vast weleens je slaap gemeten. Erg leuk om te zien hoe dat geanalyseerd wordt, maar in hoeverre kun je zo’n meting eigenlijk vertrouwen?

Gegevens over je slaap

Op vrijwel elke smartwatch is er een functie die je slaap meet. Daarvoor hoef je alleen het horloge tijdens het slapen om te houden, en de rest gebeurt vanzelf. Als je ’s ochtends wakker wordt, kun je allerlei gegevens inzien van je slaap die nacht: van hoe diep je hebt geslapen tot hoeveel je hebt gedroomd. Vaak geeft de app waaraan de smartwatch verbonden is, ook nog een cijfer aan het geheel.

Onbetrouwbaar

Natuurlijk is het heerlijk om het met je collega’s bij de koffieautomaat te hebben over jullie slaapscores, maar hoe betrouwbaar zijn die eigenlijk? Nou, daarop heeft slaaponderzoeker Sebastiaan Overeem best een teleurstellend antwoord. Hij stelt dat de slaapmetingen van een smartwatch of telefoon allesbehalve betrouwbaar zijn.

Verschillende slaapfases

Overeem legt in een video van Universiteit van Nederland uit hoe het komt dat je deze metingen niet kan vertrouwen. In de nacht ga je door verschillende slaapfases heen: de lichte slaap, de diepe slaap en de droomslaap. Die laatste fase wordt ook wel de REM-slaap genoemd. Elke nacht komen de verschillende fases meerdere keren terug. Om te meten in welke slaapfase iemand zit, zijn drie factoren belangrijk: de hersenactiviteit, de spierspanning en oogbewegingen. En dat is precies waar het misgaat bij smartwatches. Deze factoren kun je namelijk alleen meten door elektrodes en plakkers op je hoofd en gezicht.

Per persoon verschillend

De slaapmeting die je op je smartwatch ziet, is echter niet helemaal nattevingerwerk. Het horloge meet namelijk wel je hartslag en je beweging. Aan de hand daarvan probeert het apparaat te concluderen in welke slaapfase je zit. Volgens Overeem is dit echter niet betrouwbaar, omdat veranderingen heel klein zijn en per persoon erg verschillen.

Wil je iets over je slaap weten, dan blijkt dus dat je beter op je gevoel af kan gaan. Voel je je uitgerust? Laat je dan niet door je smartwatch vertellen dat je niet goed hebt geslapen!

Lees ook: Klopt het dat na 5 uur koffiedrinken niet goed is voor je nachtrust?

Bron: LINDA. | Beeld: Pexels