Last van een brain freeze? Hierdoor komt het en dit kun je eraan doen

Die brain freeze voelt altijd zo vervelend

De zomer is het lievelingsseizoen van velen. De rokjes kunnen weer uit de kast worden gehaald, zomervakantie’s breken aan en typisch zomereten wordt enthousiast genuttigd. Dus wie tijdens de zomerse dag van een ijsje geniet, zit vaak niet te wachten op een brain freeze die de ijspret ruw komt verstoren. Maar hoe ontstaat dat vervelende geintje eigenlijk?

IJshoofdpijn

Brain freeze, ook wel de ijshoofdpijn genoemd, is officieel erkend als een aandoening en dit kan zomaar opkomen wanneer je iets kouds eet. Bijvoorbeeld wanneer het stuk van je raketje afbreekt waardoor je opeens met een mondvol kouds zit. Uit onderzoek is gebleken dat deze hoofdpijn gelinkt is aan migraines. Heb jij last van migraines, dan heb je ook sneller last van ijshoofdpijn.

Bij die verrekte pijn worden je hersenen natuurlijk niet echt bevroren, maar je hebt bijna het idee van wel. Dit gebeurt wanneer de koude substantie zoals ijs de achterkant van je neus en gehemelte raakt. De zenuwuiteinden sturen dan nog weleens een signaal naar je hersenen en het resultaat is hoofdpijn.

Remedie

Het hebben van ijshoofdpijn is onschuldig, maar niet prettig. Gelukkig zijn er dingen die je ertegen kunt doen. Zo kun je en slok lauw water nemen. Op deze manier warmen de zenuwuiteinden sneller op waardoor je eerder van het rotgevoel af bent. Het kan ook helpen door je tong tegen je gehemelte aan te drukke. Dit heeft precies hetzelfde effect als het lauwe water.

Voorkomen

Natuurlijk wil je helemaal geen brain freeze ervaren en ook daar kun je iets voor doen. Door je ijsje trager te eten, zullen de zenuwuiteinden niet te snel schrikken waardoor geen vervelende signalen naar je hersenen worden gestuurd.

Wil je dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: HLN | Beeld: Videostill YouTube