Onderzoek beweert dat zeewier kan helpen om Alzheimer tegen te gaan

Zeewier zou mogelijk de ziekte van Alzheimer tegengaan

We gebruiken zeewier vaak nog niet in onze dagelijkse kost, maar toch zouden we dit misschien wat vaker moeten doen. Het groene zeeplantje blijkt namelijk een bepaalde stof te bevatten die de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer kan afremmen. Dit is gebleken uit recentelijk onderzoek van UHasselt en de medische Universiteit van Rotterdam.

Zeewier doet blijkbaar meer voor onze gezondheid dan we zouden verwachten.

Zeewier

Deze groene plant zit vol met mineralen als calcium, jodium, magnesium en ijzer. Daarnaast is het rijk aan B-vitaminen. Een belangrijke stof genaamd saringosterol vinden we ook veel terug in zeewier en dit vermindert de afzetting van amyloïde in de hersenen met maar liefst 80 procent. Amyloïde is een bepaald eiwit dat vaak wordt gezien als de oorzaak van het langzaam aantasten van de hersenen bij de ziekte van Alzheimer. Wanneer we dus regelmatig zeewier in ons voedingspatroon zouden opnemen, is de kans om de ziekte van Alzheimer te krijgen aanzienlijk minder, zo beweert het onderzoek.

Onderzoek

Wetenschappers van het onderzoek hebben eerst het zeewier Sargassum fusiforme getest op muizen met Alzheimer. Deze specifieke soort is afkomstig uit de Oost-Chinese Zee en is drager van de stof saringosterol. Muizen die tekenen van de ziekte van Alzheimer vertoonden kregen het zeewier voor een bepaalde tijd te eten. Een andere groep kreeg juist een ander dieet. Na enkele weken werden er testen afgelegd bij de muizen om te kijken welke effecten het zeewier had op het cognitieve vermogen van de beestjes.

Indrukwekkende resultaten

De wetenschappers die meewerkten aan het onderzoek, Tim Vanmierlo en Jeroen Bogie, spreken van verrassende resultaten. “Niet alleen scoorden de muizen die het zeewier te eten kregen, beter op de cognitieve tests dan de controlegroep. Ook de ontwikkeling van amyloïde eiwitten in de hersenen van de muizen werd tot zo’n tachtig procent afgeremd. Het is onder andere dat eiwit, dat bij alzheimer de hersenen langzaam maar zeker aantast. Het potentieel van deze plantenstof is dus indrukwekkend.”

Verder onderzoek nodig

De wetenschappers hopen met deze resultaten verder onderzoek te kunnen doen, om mogelijk een begin kunnen vinden naar een middel tegen Alzheimer. Verder onderzoek is nog zeker nodig, want naar verhouding zouden mensen dagelijks ruim acht kilo zeewier moeten eten om dezelfde hoeveelheid saringosterol binnen te krijgen als de geteste muizen. Maar, zo concluderen de wetenschappers, “daarvoor zijn zeker oplossingen mogelijk, we zijn erg benieuwd naar wat de toekomst naar aanleiding van deze studie zal brengen.”

Lees ook: Hoe zit het nu met die vijfsecondenregel? Arts deelt mening hierover

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Nieuwsblad.be, Margriet | Beeld: Max Pixel