Last van je kuit? Misschien is het wel een zweepslag

We vertellen je hoe je een zweepslag kunt herkennen

Last van je pijn in je kuiten? Ai, wat kan dat vervelend zijn! Of je nu last hebt van kramp, een verrekte spier of een zweepslag: het is allemaal niet fijn. Vooral laatstgenoemde blessure kan enorm vervelend zijn. We vertellen je hoe je zo’n zweepslag kunt herkennen en wat je eraan kunt doen.

Plotselinge beweging

Sporters zullen deze term vast en zeker herkennen. Een zweepslag houdt in dat er een scheurtje in de kuitspier zit. Bij een onverwachtse beweging kan deze klacht zomaar ontstaan. Wanneer je bijvoorbeeld wil wegrennen, wil versnellen tijdens het fietsen of je afzet om een hoge sprong te maken, kan een zweepslag ontstaan. Maar het kan soms ook zomaar ontstaan als je wandelt of zelfs stilstaat. Het voelt alsof er iets knapt, gevolgd door een brandende of scherp stekende pijn.

Pijn

Je kunt door de pijn misselijk of draaierig worden en het doet pijn om te lopen. Ook ontstaat er op de plek van de gescheurde spier vaak een zwelling en blauwe plek. Wat je moet doen wanneer je een zweepslag hebt opgelopen? Vooral veel rusten. De gescheurde spier moet vanzelf weer herstellen. Dit duurt gemiddeld twee weken, maar bij een grote scheur kan dit wel acht tot twaalf weken duren.

Voorkomen

Toch is een zweepslag te voorkomen door een goede warming up te doen voor je training of wedstrijd. Heb je er een opgelopen? Probeer altijd direct na de zweepslag rust te nemen en een ijskompres op de kuit te leggen. Neem vervolgens voldoende rust en leg je been omhoog. De genezing van deze kuitblessure vraagt om veel aandacht, je kunt hierom het beste een fysiotherapeut of huisarts om advies vragen.

Lees ook: Hardlopen? Deze verschillende soorten pijn mag je niet negeren

Bron: Margriet | Beeld: Pexels