Aha: om deze reden kun je nu al last hebben van hooikoorts

hooikoorts

December is doorgaans geen hooikoorts-maand

Het is december, dit weekend kon er op sommige plekken geschaatst worden op natuurijs en het is koud: niet bepaald ingrediënten die bij hooikoorts horen. Toch lopen sommige mensen nu alweer te niezen en hebben ze een loopneus en jeukende ogen. Heel vervelend, maar hoe komt het eigenlijk dat je nu al last kunt hebben van hooikoorts? 

Warmterecord

Het hooikoortsseizoen begint dit jaar wel erg vroeg. En dat heeft alles te maken met de uitzonderlijke temperaturen waarmee we 2021 afsluiten. Rond de jaarwisseling worden er namelijk (lente)temperaturen van rond de 15 graden verwacht, wat betekent dat je weer last kunt krijgen van jeukende en rode ogen, een kriebelneus en niesbuien. Een enorm verschil, want afgelopen weekend was de gevoelstemperatuur op sommige plekken nog -15 graden.

Vroeg hooikoorts

Zo’n aangename temperatuur rond de jaarwisseling vinden we stiekem helemaal niet erg, maar die hooikoortsklachten vinden we een stuk minder fijn. Door het stijgen van het kwik kunnen de elzen en hazelaars rond de jaarwisseling al in bloei komen te staan en daardoor kun je vroeg last krijgen van hooikoorts. Door de overgang van heel koud naar heel zacht weer gaan de bomen al eerder in bloei en daarmee wordt dus ook het startsein voor een nieuw hooikoortsseizoen gegeven.

Nieuwjaarsdag

Op oudejaarsdag kunnen de eerste elzen en hazelaars al bloeien. Die dag is er echter ook regen voorspeld, waardoor hooikoortsklachten waarschijnlijk meevallen. De pollen worden door de regen uit de lucht gespoeld. Op nieuwjaarsdag is het een ander verhaal. Dan neemt de kans op regen af en is de kans op hooikoorts weer groter. De eerste week van 2022 wordt er helaas nog meer regen verwacht, al is dit voor hooikoortspatiënten alleen maar goed. Op die dagen zijn klachten dus een stuk minder. Maar de droge dagen in januari is het meteen raak met niezen en snotteren. Dit jaar dus bubbels, oliebollen én neusspray op oud en nieuw!

Lees ook: Aha! Zo voorkom je hooikoorts-niesbuien in de auto

Bron: Margriet | Beeld: Pexels