Schokkend nieuws voor mensen met ADD of ADHD: Dexamfetamine is straks niet meer te betalen! Ontdek hoe het zit!

Dexamfetamine

Dexamfetamine wordt straks onbetaalbaar

Mensen met ADD of ADHD hebben vanaf 1 mei een heel groot probleem. Het medicijn Dexamfetamine, ook wel bekend als Dex, mag vanaf die dag door apotheken niet meer worden verkocht. Waarom niet? De farmaceut Eurocept Pharmaceuticals heeft namelijk gebruik gemaakt van Europese regels en het medicijn geregistreerd onder de merknaam Amfexa. Hierdoor mogen apotheken de gewone Dexamfetamine die al zeker een eeuw verkrijgbaar is niet meer verkopen. Het is uitsluitend nog toegestaan om Amfexa te verkopen, want apotheken mogen het alleen zelf maken als er geen geregistreerd alternatief is en dat is dus Amfexa.

Je zou denken, maar wat is dan het probleem? Het probleem is dat gewone Dexamfetamine tot nu toe voor 100% vergoed werd vanuit de basisverzekering. Amfexa kost echter €1,07 per tablet en die moeten patiënten volledig zelf te betalen, tegenover een inkoopprijs van slechts €0,32 voor gewone Dexamfetamine in het basispakket en die wordt tot nu toe dus gewoon volledig vergoed.

Je voelt de bui al hangen waarschijnlijk, dit gaat mensen met ADD of ADHD enorm op kosten jagen! Mensen met ADD en ADHD lopen hierdoor grote risico’s, aangezien de kosten zullen gaan oplopen op van respectievelijk 250 euro per persoon tot wel 800 euro voor een gezin met meerdere personen met de diagnose per maand. En mocht je het niet weten, zowel ADD als ADHD zijn overdraagbaar en dus erfelijk. Dat kan voor een gezin maar liefst €9.600 per jaar zijn! In Nederland zijn naar schatting 25.000 mensen afhankelijk van het medicijn. Lees op de volgende pagina meer over deze bizarre kostenstijging.


Pagina 1/2