Spit in je onderrug: ‘Moet je rust houden of juist bewegen?’

spit

Een fysiotherapeut geeft het antwoord! 

Spit: een term die wordt gebruikt voor rugklachten zonder een specifieke oorzaak. Ongeveer negentig procent van alle lagerugklachten zijn ‘niet traceerbaar’ dus worden daarom spit genoemd. Fysiotherapeut Rik van Schaik legt uit hoe je hier het beste vanaf komt, aangezien spit niet prettig is. “De klachten herstellen meestal vanzelf binnen enkele dagen tot weken”, aldus Rik. 

Hoe laat je spit zo snel mogelijk verdwijnen?

Belasting

Volgens de fysiotherapeut zou niet alleen spit binnen een aantal weken herstelt kunnen zijn, maar geldt dit ook voor een hernia. Uit voorzorg wordt de rug bij rugklachten uitgemaakt voor ‘zwak’. Hieruit volgt het advies zoveel mogelijk rust te nemen. Wanneer je je rug weinig belast, neemt de kracht van je rug af. Volgens van Schaik werkt dit averechts. “De rugklachten nemen hierdoor juist toe.”

Beweeg

Het klinkt misschien gek, maar het is dus juist verstandig om gewoon te bewegen. Wanneer je veel rugklachten hebt, betekent dit namelijk in de meeste gevallen niet dat er echte schade aan je rug is. Van Schaik geeft aan: “Je kunt de pijn eerder zien als een beschermingsmechanisme, waarbij je lichaam om een verandering in je (bewegings)gedrag vraagt.”

De manier

Probeer veel te wandelen en vermijd langdurig staan of zitten. Dit geldt natuurlijk niet in alle situaties, aangezien de pijn soms zo heftig is dat alleen in bed liggen een oplossing lijkt te zijn. Neem in zo’n geval voldoende rust, maar probeer de bedrust tot maximaal 2 dagen te beperken en bouw het liggen vervolgens langzaamaan af.

Onderhoud

Zijn de rugklachten over? Dat is fijn! Echter wil je natuurlijk voorkomen dat je opnieuw getroffen wordt door spit. Een manier om dit te voorkomen is door voldoende beweging te houden. Probeer daarom een aantal wandelingen in je dagelijkse gewoontes te passen en meten. Of schrijf je in bij een sportschool of sportvereniging.

Extreme pijn

Heb je echt zoveel rugpijn en weet je niet precies waardoor dit komt? Dan is het in alle gevallen verstandig een fysiotherapeut te bezoeken. Je bezoekt een fysio gemakkelijk, aangezien je hier niet perse een doorverwijzing van je huisarts voor nodig hebt. Wanneer de fysiotherapeut vermoedt dat een ernstige aandoening kan zijn, zal hij je doorverwijzen naar een huisarts.

Lees ook: Deze 10 klachten wijzen op een te hoge bloedsuikerspiegel

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash