Deze symptomen kunnen wijzen op een versleten knie

Versleten knie

Van een knarsend geluid tot pijn bij het traplopen

In Nederland zijn er naar schatting zo’n 1,2 miljoen mensen met artrose. De meestvoorkomende vorm van artrose is knieartrose. Bijna 600.000 Nederlanders lopen rond met knieartrose, oftewel een versleten knie. Maar hoe weet je of er sprake is van een versleten knie en niet ‘gewoon’ een pijntje? Wij zetten de symptomen op een rij. 

Gezonde knie

We gebruiken onze knieën dag en nacht: ze buigen, draaien en strekken flink wat af. Niet alleen bij activiteiten als wandelen, hardlopen of fietsen, maar ook wanneer je in een stoel gaat zitten en weer opstaat, wanneer je hurkt om iets van de vloer te pakken of wanneer je simpelweg de trap op loopt. Normaal gesproken gaan deze bewegingen heel soepel. Dat komt door het kraakbeen dat tussen het bovenbeen en onderbeen zit. Het kraakbeen vangt veel krachten en schokken op. Aan de binnen- en buitenzijde van het kniegewricht zitten de meniscussen, die als een soort dempers fungeren. Samen het het gewrichtsvocht dat in het kniegewricht zit, zorgt de meniscus ervoor dat schokken worden opgevangen en bewegingen soepel verlopen.

Artrose

Je knie krijgt tijdens je leven veel te verduren. Hierdoor ontstaan ‘gebruikssporen’ op het kraakbeen. Bij artrose is dit kraakbeen versleten, wat ervoor zorgt dat het bot bloot komt te liggen. Bij zware artrose is het kraakbeen zelfs helemaal weg. Dit heeft tot gevolg dat de botten over elkaar heen schuren, wat voor flinke pijn kan zorgen. Daarnaast kan ook het slijmvlies aan de binnenkant van de knie worden aangetast en ontsteken. Hierdoor kan de knie dik en warm aanvoelen en er rood uitzien. Aangezien kraakbeen niet uit zichzelf herstelt en zwakker wordt naarmate we ouder worden, is de kans op klachten ook groter naarmate de jaren verstrijken.

Oorzaken

We zeiden het al: hoe ouder je wordt, hoe meer risico je loopt op een versleten knie. Naarmate je ouder wordt, komen er immers meer gebruikssporen op je kraakbeen. Ook zijn er enkele andere factoren waardoor het kraakbeen in je knie sneller slijt:

  • Geslacht: vrouwen hebben vaker een versleten knie dan mannen.
  • Erfelijkheid: artrose kan in de familie zitten.
  • Overgewicht: het dragen van overtollige kilo’s is een zware belasting voor je knieën.
  • Zware belasting van de gewrichten: denk bijvoorbeeld aan je werk of als je veel sport.
  • Hogere botmassa: je kunt ‘zware botten’ hebben.
  • Eerdere beschadiging van het kraakbeen” bij het sporten of een ongeval kun je je kraakbeen (zwaar) gekwetst of gekneusd hebben. Hierdoor kan je been anders gaan staan en je kraakbeen verder belast worden.

Daarnaast zijn er enkele onderliggende aandoeningen die tot een versleten knie kunnen leiden. Denk bijvoorbeeld aan een beschadiging aan de meniscus of het verwijderen ervan. Als deze schokdemper aangetast of verdwenen is, moet het kraakbeen alle schokken alleen opvangen. Ook een slijmvliesaandoening zoals reuma, jicht of een infectie kan zorgen voor knieklachten. De binnenzijde van het kniegewricht is namelijk bekleed met een slijmvlieslaag, dat het kraakbeen voedt en het gewrichtsvocht aanmaakt om het kniegewricht mee te smeren. Als deze slijmvlieslaag niet meer goed werkt, krijgt het kraakbeen niet de benodigde stoffen binnen. Hierdoor kan het kraakbeen verdwijnen.

Benieuwd naar de symptomen van een versleten knie en wat je ertegen kunt doen? Je leest het op de volgende pagina.

Pagina 1/2