Deze vervelende buikklachten kunnen wijzen op een spastische darm

Heb je ook zo vaak last van je buik?

Buikklachten: veel mensen hebben er regelmatig last van. Winderigheid, een opgezette buik, verstopt zitten of juist aan de diarree zijn: het is voor velen een dagelijkse realiteit. Toch wordt er bij zulke klachten vaak geen oorzaak gevonden door je huisarts en blijf je ermee rondlopen zonder dat je een idee hebt wat er precies aan de hand is. 

Herken deze buikklachten op tijd om erger te voorkomen.

Symptomen

Mogelijk heb je last van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), een diagnose die geregeld wordt gesteld als er geen andere oorzaken gevonden kunnen worden. Je bent in zo’n geval zeker niet de enige. Zo’n vijf tot twintig procent van de Nederlanders heeft last van PDS, vrouwen twee keer zo vaak als mannen. Het is gelukkig geen ernstige of levensbedreigende aandoening, maar het kan behoorlijk vervelend zijn. Dit zijn de meest voorkomende klachten:

  • Buikpijn en krampen: de pijn zit doorgaans onderin je buik of rond de navel, en kan uitstralen naar je zij. De kramp kan zeurend zijn of gepaard gaan met pijnscheuten en steken. Het wordt meestal wat erger na het eten en door naar de wc te gaan zwakt de pijn vaak wat af. Je ontlasten vermindert de druk op de darmen, net als wat darmgas laten ontsnappen door een een paar winden te laten.
  • Diarree en/of verstopping: de meeste mensen met PDS hebben last van diarree en/of verstopping.
  • Opgeblazen gevoel en opgezette buik: Je hebt een opgeblazen gevoel in je buik, waarbij je buik kan opzetten. Hierdoor ontstaan klachten zoals boeren, winderigheid, gerommel in je maag en buikpijn.

Spastische darm

Het lastige van deze aandoening is dat er geen directe oorzaak bekend is. Vaak gaat het om een combinatie van factoren, zoals verkeerde voeding en darmbewegingen waardoor verstopping of diarree kan ontstaan, hierdoor wordt PDS ook wel een ‘spastische darm’ genoemd. Waarom die bewegingen ontstaan, dat is niet duidelijk. Het komt wel opvallend vaak voor dat mensen klachten krijgen nadat ze ooit een voedselvergiftiging hebben gehad.

Behandeling

Als je denkt dat je last hebt van PDS, ga dan altijd eerst naar de huisarts om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten. Als je klachten bijvoorbeeld pas zijn ontstaan na je vijftigste, is dit reden voor verder onderzoek en kan je huisarts je doorverwijzen naar een internist of maag-darm-leverarts.

Lees ook: Nachtschade: dit zijn de symptomen en deze voeding kun je het best vermijden

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pixabay