Groene held: dít zijn de vele gezondheidsvoordelen van bleekselderij

selderij

5 reden om de groente vaker te eten

Natuurlijk, knapperig en boordevol gezondheidsvoordelen – we hebben het hier natuurlijk over (bleek)selderij. Van het bevorderen van een gezonde spijsvertering tot het verlagen van ontstekingen en het ondersteunen van gewichtsverlies, deze groene stengel verdient 100% een ereplaats op ons bordje.

1. Remt ontstekingen

Bleekselderij zit vol met antioxidanten die vrije radicalen in het lichaam bestrijden. Deze schadelijke moleculen worden vaak geassocieerd met ontstekingen en kunnen schade aan cellen veroorzaken. De antioxidanten in bleekselderij kunnen dus leiden tot een afname van ontstekingsgerelateerde klachten. Bovendien versterkt het regelmatig consumeren van bleekselderij het immuunsysteem, waardoor ontstekingen zelfs kunnen worden voorkomen.

2. Geeft een boost

Ook kan selderij je een natuurlijke energieboost geven. De hoge vochtigheidsgraad van selderij draagt bij aan een goede hydratatie, wat erg belangrijk is voor het handhaven van je energieniveau. Bovendien bevorderen de aanwezige mineralen in selderij de opname van voedingsstoffen in je lichaam, wat op zijn beurt bijdraagt aan die fijne energieboost. Selderij is dus een ideale snack om je door een drukke dag heen te loodsen.

3. Zit vol vezels

Gezondeten.nl wijst ons erop dat bleekselderij een rijke bron van vezels is. Zo bevat slechts 100 gram bleekselderij al 1,1 gram vezels. Deze vezels zijn niet alleen gunstig voor een gezonde spijsvertering, maar dragen ook bij aan een gezond hart- en vaatstelsel.

4. Drijft vocht af

Naast dat selderij een flinke dosis vezels bevat, staat de groente bekend om zijn vochtafdrijvende eigenschappen. Deze eigenschappen stimuleren logischerwijs de urineproductie. Dit helpt om een teveel aan urinezuur te voorkomen, waardoor selderij automatisch een positieve invloed heeft op de gezondheid van de blaas en de nieren.

5. Verbetert het humeur

Als je je ’s ochtends wat humeurig voelt, is selderij misschien wel de oplossing voor jou. Het eten van deze groente kan namelijk helpen om je emoties te stabiliseren. Dat zit zo: volgens Gezondeten.nl wordt dit voornamelijk toegeschreven aan de effecten op je bloedsuikerspiegel. Door het eten van selderij blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans, wat op zijn beurt een positieve invloed heeft op je humeur.

Lees ook: Hebben: dit ligbed van Action scoor je voor een prikkie

Bron: Gezondeten.nl, Margriet | Beeld: Pexels