Voer jij ook altijd hele gesprekken met jezelf? DIT zegt het over je karakter!

 

In jezelf praten is zo gek nog niet!

Vooral als je wat ouder wordt, betrap je jezelf er steeds vaker op: in jezelf praten. Vaak heb je het niet eens door wanneer je hardop tegen jezelf aan het kletsen bent, wat soms voor gênante (en hilarische) situaties zorgt. Maar wat zegt het nu eigenlijk over je karakter als je veel tegen jezelf praat?

We zijn constant met onszelf in gesprek. Dan hebben we het niet alleen over het ‘waar heb ik toch mijn sleutel gelaten’ -gemompel, maar ook gepieker waar je ‘s nachts door wakker ligt. Vervelend, maar deze innerlijke gesprekken hebben wel degelijk een functie. Ze helpen je je gedachten te ordenen, acties te plannen, je geheugen te versterken en emoties te verwerken.

Gedrag controleren
Hardop tegen jezelf praten is een soort verlengstuk van je constante innerlijke gesprek, dit begint al bij peuters die leren praten. Als een peuter bijvoorbeeld in de buurt van een hete kachel komt zegt het “heet, heet”, draait het zich om en loopt het weg. Dit gedrag kan zich doorzetten tot in de volwassenheid. Door tegen onszelf te praten, controleren we eigenlijk ons gedrag. Maar waarom praten we hardop als er verder niemand in de buurt is die je kan horen?

Onderzoek
Uit een nieuw onderzoek blijkt dat hardop praten je helpt een taak succesvol te volbrengen. 28 deelnemers kregen een lijst met instructies en moesten die hardop of in stilte lezen. Vervolgens werd gemeten hoe goed de deelnemers zich concentreerden en de taak volbrachten, waarbij de groep die de instructies hardop had gelezen beduidend beter scoorde! Hardop praten (en dan niet terwijl je dagdroomt), is een teken dat je cognitief heel sterk functioneert. Het betekent niet dat je een beetje gek bent, maar juist intellectueel heel competent. De volgende keer dat iemand je uitlacht om je gemompel, laat je ze dit artikel gewoon lezen!

Bron: Libelle, NYMag | Beeld: Pexels