Waarom je geen zelftest moet doen als je geen klachten hebt

zelftest-corona

Het is minder betrouwbaar dan je denkt

Hoewel het een goed idee is om een zelftest voor het coronavirus te doen voor je naar een evenement gaat, is het niet in alle gevallen even betrouwbaar. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat de nauwkeurigheid van zo’n zelftest klein is. Testen wanneer er geen duidelijke symptomen zijn kan zorgen voor vals-negatieve uitslagen. 

Testen zonder klachten

Uit een nieuw Nederlands onderzoek blijkt dat bij besmette mensen zonder klachten 72 tot 80 procent niet positief testen. Dit laat zien dat de testen niet erg betrouwbaar zijn wanneer je niet ziek bent door het virus. Toch kun je dan alsnog besmet zijn met corona. Het was al wel bekend dat bij mensen die wel coronaklachten hebben, een zelftest voldoende betrouwbaar is.

Nederlands onderzoek

Dit onderzoek werd begin 2022 gehouden onder meer dan 3600 proefpersonen. Nederlandse onderzoekers onderzochten de uitslagen van de coronatesten zonder klachten die op het coronavirus konden wijzen. Hiervoor ondergingen de deelnemers op de testlocaties eerst een PCR-test om na te gaan of ze wel of niet besmet waren met het coronavirus. Daarna gingen de proefpersonen binnen drie uur na de eerste PCR-test een simpele zelftest doen. Wat bleek: in veel gevallen was de PCR-test positief, terwijl de zelftest (nog) een negatieve uitslag aangaf.

Niet altijd veilig

Volgens de onderzoekers is het belangrijk om in overweging te nemen dat je zonder klachten alsnog het virus kunt hebben en niet altijd ‘veilig’ bent met een negatieve uitslag. Mensen zonder klachten die bij een zelftest een negatieve uitslag hadden, worden door de onderzoekers geadviseerd de zelftest te herhalen als ze zich onder kwetsbare mensen begeven. In dat geval is het slim om de test elke dag te herhalen, stellen de onderzoekers.

Lees ook: Twee derde van de werknemers met langdurige coronaklachten volledig arbeidsongeschikt

Bron: Margriet | Beeld: iStock