Dit is waarom je niet iedere dag kip zou moeten eten

1. Te veel eiwitten

Ideaal gezien moeten ongeveer 10 tot 35 procent van de calorieën die je dagelijks binnenkrijgt uit eiwitten komen. Eet je te veel eiwitten, dan slaat je lichaam deze op als vet. Daardoor kom je sneller aan en stijgt het vetgehalte in je bloed. Als je iedere dag een groot stuk kip naar binnen werkt, dan zit je al snel aan meer dan voldoende eiwitten. Houd dit dus goed in de gaten.

2. Groter risico op hartziekten

Te veel kip eten kan leiden tot een verhoogd cholesterol. Het zal niet als een verrassing komen dat cholesterol verband houdt met hart- en vaatziekten. Iedere dag kip en andere eiwitrijke producten eten vergroot daarom indirect het risico op hart- en vaatziekten – gezondheidsproblemen waar jaarlijks veel mensen aan overlijden.

3. Geen gezond gewicht

Wanneer je te veel dierlijke eiwitten zoals kip binnenkrijgt, kan het moeilijk zijn om op gezond gewicht te blijven. Volgens The Huffington Post hebben mensen die vlees veelal laten staan, zoals vegetariërs, pescotariërs, veganisten of flexitariërs, gemiddeld een lager BMI dan mensen die wel iedere dag een stukje vlees op tafel zetten.

4. Grotere kans op voedselvergiftiging

Het is altijd oppassen geblazen met kip in de keuken. Is het vlees niet goed gaar of komen je groenten per ongeluk in contact met rauwe kip? Dan bestaat de kans op besmetting met de beruchte bacteriën salmonella of campylobacter. Daarvan kun je behoorlijk ziek worden. Helemaal voor kwetsbare groepen, zoals ouderen, kinderen en zwangere vrouwen, is het erg belangrijk om dergelijke voedselvergiftiging te voorkomen.

5. Meer kans op antibioticaresistentie

Gelukkig is het antibioticagebruik in de pluimveehouderij de laatste jaren gedaald in Nederland. Een deel van de kippen krijgt echter alsnog antibiotica toegediend. Door deze kip te eten, kunnen we zelf resistent worden tegen bepaalde soorten antibiotica. En dat is knap vervelend als je zelf een infectie oploopt en antibiotica moet slikken. De kans bestaat dan dat het medicijn niet (voldoende) werkt.

Moet je kip dan helemaal van het menu schrappen? Dat hoeft niet, maar knoop wel in je oren dat een gevarieerd dieet een stuk gezonder voor je is.

Pagina 2/2

Lees ook: ‘Rauwe kip moet je wassen voor je het klaarmaakt’: waar of niet waar?

Bron: Little Things | Beeld: Pexels, Harry Dona