Mensen met allergieën opgelet: vanwege de warme winter nú al kans op hooikoortsklachten!

De waarschuwingen liegen er niet om

Het weer is de afgelopen periode behoorlijk wispelturig geweest. Zo hadden we nog veel kans op sneeuw in januari, is er een grote westerstorm over Nederland getrokken én spraken we over de warmste 24 januari ooit. Geen pijl op te trekken dus. Toch zijn er ook gevolgen voor de mensen met allergieën vanwege de tot nu toe redelijk warme winter.

Momenteel is het uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar en dat leidt tot vroege hooikoortsklachten.

Immuunsysteem
Na het inademen van stuifmeel, zoals graspollen die rondzweven in de lucht, worden de luchtwegen aangetast dat is veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem. De klachten die komen kijken bij deze allergie zijn niezen, branderige ogen en een loop-of verstopte neus. Deze klachten worden vaak gerelateerd aan verkoudheidsklachten. Maar liefst een kwart van de Europese bevolking heeft jaarlijks te kampen met hooikoorts.

Bloeipiek
Het zit de mensen die kampen met hooikoortsklachten niet mee, want al deze vervelende klachten kunnen namelijk dit jaar al een stuk eerder dan normaal voorkomen. De aanleiding hiervan is de uitzonderlijk warme winter. Hierdoor bloeien met name veel elzen al eerder, die veel van de hooikoortsklachten veroorzaken. Normaal gesproken is de bloeipiek van deze plant zo rond 6 februari. Mogelijk hebben de mensen met een allergie voor elzenpollen al eerder gezondheidsklachten gehad, helemaal als ze ook nog eens gevoelig zijn voor pollen van hazelaars. Deze groeiden ook een stuk eerder vanwege het warme weer.

Denk je last te hebben van hooikoorts allergieën? Neem dan contact op met de huisarts voor de beste behandeling tegen de klachten.

Lees ook: Voel je je slap en lusteloos? Mogelijk heb je vitamine D tekort; zó kun je dit direct verhelpen!

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Alles over allergie, RTL Nieuws | Beeld: Pixabay