Wat is een jetlag en hoe kom je er zo snel mogelijk weer vanaf?


Zo is je jetlag snel weer weg

Droom jij het hele jaar lang van je verre vakantie? Voor steeds meer mensen is het tegenwoordig mogelijk om naar verre oorden te vliegen. Indonesië, Thailand, Amerika en zelfs Australië passeren de revue. Prachtig, om die landen te ontdekken, maar de jetlag is niet iets waar we per se op zitten te wachten. En wat is die veelbesproken jetlag eigenlijk? Wij leggen het uit én hoe je er weer vanaf komt.

De vakantie was fantastisch, de jetlag minder…

Jetlag

Een jetlag is een ‘tijdelijk slaapprobleem’ waar mensen die door meerdere tijdzones reizen last van kunnen hebben. Deze reis moet in één rit gebeuren (meestal in een vliegtuig). Je biologische klok registreert wanneer je moet slapen aan de hand van onder andere je lichaamstemperatuur en hormonen, die op hun beurt reageren op daglicht. Reis jij van Amerika naar Europa, dan raakt je biologische klok in de war, waardoor je een jetlag krijgt. Dit resulteert in hoofdpijn, extreme vermoeidheid en zelfs depressieve gevoelens.

Vliegrichting

Er bestaat veel discussie of het uitmaakt of je richting het westen of oosten vliegt. Volgens onderzoek is een jetlag zwaarder wanneer je richting het oosten vliegt. Dus vlieg je vanuit Amerika naar Nederland, dan heb je meer last van de jetlag dan van Nederland naar Amerika. Dit komt omdat je als je richting het oosten vliegt je een kortere dag hebt, hierdoor heb je sneller een jetlag.

Symptomen

De symptomen van een jetlag zijn vermoeidheid, niet kunnen slapen, vroeg wakker worden, overdag extreem moe zijn, niet goed kunnen functioneren in het dagelijks leven, misselijkheid en stemmingswisselingen.

Herstellen

De symptomen van je jetlag zijn meestal erger als je een verre reis maakt. Volgens de Mayo Clinic kost het herstellen van een jetlag één dag per uur tijdsverschil. De ergste symptomen zullen na een dag wel weg zijn, maar je herpakt pas weer je normale slaapritme na een aantal dagen.

Behandelen

De beste behandeling is om een jetlag te voorkomen. Boek een vlucht waarbij je ‘s avonds op de plek van bestemming aankomt. Ga eenmaal daar niet te vroeg slapen, maar wacht tot na 22 uur. Zo zorg je ervoor dat je biologische klok zo snel mogelijk bijkomt. Vlieg je ‘s nachts, probeer dan in het vliegtuig te slapen. Neem een nekkussen, oordopjes en slaapmasker mee om je te helpen. Vermijd alcohol en cafeïne en drink voldoende tijdens je vlucht. Eenmaal thuis kun je het beste je normale ritme weer oppakken en niet overdag slapen of te vroeg gaan slapen. Succes!

Lees ook: Dit is waarom je altijd ijsklontjes in de diepvries moet hebben

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Real Simple | Beeld: Pexels