10 fouten die iedereen maakt bij het verven

6. De muren zien er vlekkerig uit

Als het om verfrollers gaat, moet je ook rekening houden met de grootte ervan, legt Gurreri uit. “Hoe meer textuur op de muur, hoe dikker de verfroller moet zijn.” Verf dus niet al je muren met een en dezelfde verfroller, maar investeer in een paar goede formaten voor je muren.

7. De lijnen rond stopcontacten zijn rommelig

Voordat je aan je verfklus begint, is het dus belangrijk om je omgeving goed te beschermen en (plafond)randen af te tapen met schilderstape. Vergeet hierbij ook niet om de afdekkingen van schakelaars en stopcontacten te verwijderen. Het is namelijk hartstikke lastig om een recht lijntje te verven rondom de schakelaars en stopcontacten. Lukt het je niet om deze afdekkingen te verwijderen? Plak ze dan in ieder geval af met schilderstape.

8. Er zitten opgedroogde verfdruppels op de muur

“Dit gebeurt meestal als de verf te dik is en komt vaak voor aan de boven- en onderkant van de muren of in de hoeken van sierlijsten, deuren en kasten”, weet Stipe. Om dit te voorkomen, moet je op borsthoogte verven, legt hij uit. Op deze manier bevindt de meeste verf zich in het midden van de muur en kun je de verfroller gebruiken om de verf vanuit het midden op en neer te verspreiden over de muur. Ben je klaar? Controleer dan – voordat de verf opdroogt – snel op eventuele druppels. Deze zijn namelijk veel gemakkelijker weg te werken als de verf nog nat is. Rol er dan gewoon nog even overheen met een verfroller. Zijn de verfdruppels al opgedroogd? Dan zul je ze er af moeten schrapen en dat deel van de muur weer glad schuren en opnieuw verven. Dit is echter een lastig klusje om goed te krijgen, dus voorkomen is beter dan genezen in dit geval.

9. De verf is aan het barsten

In badkamers en keukens kan het nogal eens gebeuren dat de verf als het ware barst. “Dat komt bijna altijd doordat er iets anders op het oppervlak zit dat je niet gemakkelijk kunt zien”, vertelt Stipe. “Denk aan haarlak, vet of schoonmaakresten.” Met een verfreiniger kun je dit voorkomen. Ook kun je de muur eerst lichtjes schuren, voorzien van een laagje grondverf en vervolgens de gekozen verfkleur.

10. De verf rond de ramen en plinten is klonterig

Hiervoor zijn enkele boosdoeners aan te wijzen. Zo kan het zijn dat je het oppervlak rond de ramen en de plinten niet goed hebt schoongemaakt. De verf klampt zich dan als het ware vast aan stof en vuil, waardoor het er klonterig uit komt te zien. Ook kan het zijn dat je de verf te dik hebt aangebracht of dat er te veel verflagen op de muur zitten. “Het is belangrijk om het oppervlak grondig voor te bereiden, door het te reinigen en te schuren voordat je gaat verven”, legt Stipe uit. “Neem de tijd voor het verven van je muur en controleer op grote druppels of fouten voordat de verf opdroogt.”

Pagina 2/2

Lees ook: Zo maak je perfecte rechte lijnen met schilderstape

Bron: The Kitchn | Beeld: Unsplash, Roselyn Tirado