Deze 9 tips maken het trainen van je hond een stuk makkelijker

trainen hond

Het trainen van een hond is moeilijker dan het lijkt

Je hond ‘zit’ en ‘lig’ aanleren lukt de meeste hondeneigenaren nog wel. Maar om ‘m niet naar elke voorbijganger te laten blaffen en achter elke eend aan te laten rennen, dat kan een knap lastig klusje zijn. Het trainen van een hond is dan ook zeker moeilijker dan het lijkt. Honden spreken onze taal niet, luisteren naar hun instinct en hebben allemaal een unieke persoonlijkheid. Gelukkig zijn er een paar tips die het trainen van je hond een stukje makkelijker maken. Wij zetten ze op een rijtje. 

1. Laat je puppy socialiseren

De socialisatie van je puppy is de sleutel om met de beste poot vooruit te gaan, zegt Courtney Briggs, hoofdtrainer van Zoom Room Dog Training tegen Pure Wow. Het is hierbij belangrijk dat je vroeg begint, het liefst voordat je pup vier maanden oud is. Neem je puppy mee als je bij iemand op bezoek gaat of laat je pup kennismaken met andere honden en mensen in het bos. Laat het huisdier rustig wennen aan nieuwe prikkels.

2. Doe onderzoek naar het ras

Briggs raadt aan om het ras van je hond zoveel mogelijk te onderzoeken, vooral als je voor het eerst een hond als huisdier hebt. Dit kan je helpen begrijpen waarom je hond bepaalde dingen doet, zoals achter eenden aanrennen of snuffelen in het bos. Honden die gefokt zijn om te jagen, hebben bijvoorbeeld een sterke prooidrift en raken gemakkelijk afgeleid tijdens een trainingsessie. Hier zul je je training dan ook op aan moeten passen.

3. Doe onderzoek naar de geschiedenis van je hond

Natuurlijk zijn er uitzonderingen op elke regel, zo vertelt Briggs. Rasnormen blijven richtlijnen. Tenzij je naar een fokker bent gegaan, is de kans groot dat de DNA-test van je hond meer dan een paar rasresultaten zal opleveren. Dit maakt het gedrag van je hond een stuk minder voorspelbaar. Het kan dan al snel een mengelmoes worden van speels, trouw, snel afgeleid en een jagersmentaliteit. Daarom is het altijd verstandig om naar de ouders van de pup te vragen: hoe gedragen die zich, welke eigenschappen hebben ze? Als je een wat oudere hond adopteert, bijvoorbeeld uit het asiel, is het ook heel belangrijk om naar de geschiedenis van de hond te vragen. Is er sprake van verlatingsangst bijvoorbeeld, dan zul je hier extra aandacht aan moeten besteden in de training.

4. Train je hond na een lange inspanning

Zak George, een beroemde hondentrainer en auteur van Zak George’s Dog Training Revolution, raadt aan om je pup of hond na een lange inspanning te trainen. Honden hebben over het algemeen namelijk veel energie, vooral als ze nog jong zijn. Als je ze commando’s probeert te leren terwijl ze nog bomvol energie zitten, kun je dit gerust een mission impossible noemen. Laat ze liever even uitrennen in de tuin, het park of het bos voordat je de les begint.

5. Kies de juiste beloning

Het zal je niet ontgaan zijn dat honden gek zijn op eten. Bij het trainen van je hond zijn brokjes of andere snacks dan ook ontzettend belangrijk. Briggs raadt aan om zulke brokjes of snacks als betaalmiddel te zien in plaats van als voedsel. Voor een hond is het krijgen van een brokje namelijk hetzelfde als betaald worden voor een goed uitgevoerde klus. Wil je dat je hond gaat zitten? Dan zal-ie dat sneller doen voor een lekker brokje dan voor een aai over de kop. Kies het liefst voor een zachte lekkernij, want dan is je hond sneller klaar met kauwen en kan de training worden hervat.

6. Herhalen, herhalen, herhalen

Als je ooit voor een toets of examen hebt moeten leren, weet je dat herhaling ontzettend belangrijk is. Hetzelfde geldt voor honden. De sleutel tot een succesvolle training is om je hond onmiddellijk te belonen voor een bepaald gedrag en vervolgens hetzelfde proces meerdere keren te herhalen. Zo leert je hond dat gedrag aan als iets goeds, en zal hij sneller geneigd zijn dat vaker te doen. Als je te lang wacht met het belonen van je pup, weet-ie vaak niet meer welk gedrag nou precies goed was.

7. Gebruik een clicker

Over directheid en herhaling gesproken, zelf moet je consistent zijn bij het opvoeden van je hond. Hierbij kan een clicker goed van pas komen. Door een clicker te gebruiken tussen de actie van je hond en het geven van een beloning, geef je een onmiddellijk en consistent geluid af dat je hond zal herkennen en onthouden. Zo zeg je bijvoorbeeld “zit” terwijl je klikt, en wanneer je hond gaat zitten, klik je nog een keer. Voor een volgende keer hoef je alleen nog maar op de clicker te drukken, en je hond gaat zitten. Klik nogmaals en geef je hond een lekker, zacht brokje. En je weet het nu: herhaal dit nogmaals. En nogmaals.

8. Oefen op verschillende plekken

Als je begint met het trainen van je huisdier, kun je dit het best thuis doen. Dit is een plek waar je hond zich rustig en vertrouwd voelt. Toch is het ook belangrijk om je pup te laten wennen aan verschillende plekken. Je wilt immers dat je hond niet alleen thuis naar je luistert, maar ook in het bos, in de stad en op het terras. Het is daarom goed om je hond ook op andere plekken dan in je eigen achtertuin nieuwe commando’s aan te leren.

9. Geef je hond op specifieke tijden te eten

Zoals inmiddels misschien al wel duidelijk is, is het goed om enige regelmaat in te voeren in het leven van je pup. Een onderdeel hiervan zijn vaste maaltijdtijden. Het voeden van je hond op specifieke tijden zal niet alleen helpen om je hond op een gezond gewicht te houden, het zal je hond ook leren dat jij verantwoordelijk bent voor haar levensonderhoud. Gehoorzaamheid aan een routine leidt tot gehoorzaamheid elders. Stel die gehoorzaamheid echter niet gelijk na het eten op de proef. De kans is groot dat je pup dan al verzadigd is en niet zo’n interesse meer heeft in een paar brokjes. Daarom kun je beter een oefensessie voor een maaltijd inplannen.

Lees ook: Dit is waarom je hond zijn kop schuin houdt wanneer je tegen ‘m praat

Bron: Pure Wow | Beeld: Unsplash, John Tuesday