Dit is waarom je gekristalliseerde honing nooit in de magnetron weer vloeibaar moet maken

honing

Het werkt wel, maar er is een reden waarom het niet verstandig is

Je kent het wel: de honing die je een tijdje geleden in de kast hebt gezet, is volledig gekristalliseerd. Het zoete goedje is van vloeibaar naar vast gegaan en met geen mogelijkheid meer uit de tube of het potje te krijgen. Balen! En hoewel je de boel met de magnetron in rap tempo weer vloeibaar hebt, raden we deze oplossing eigenlijk altijd af. Met goede reden.

Enzymen en mineralen

Honing wordt natuurlijk gemaakt door bijen. Een prachtig proces, waarbij de gevleugelde beestjes ook nog wat stofjes genaamd enzymen aan de honing toevoegen. Deze enzymen zijn niet alleen gezond, maar hebben ook effect op de smaak en substantie van het zoete goedje. Daarnaast bevat honing ook een aantal waardevolle mineralen die hartstikke goed voor je lichaam zijn.

De magnetron maakt de honing ‘kapot’

Echter gaan deze mineralen en enzymen kapot wanneer je de gekristalliseerde honing in de magnetron opwarmt om weer vloeibaar te maken. De honing wordt te snel te warm, waardoor de waardevolle stoffen verloren gaan. Dood- en doodzonde dus. En bovendien ook helemaal niet nodig.

Alternatief

Er is namelijk een alternatief om je ‘blok honing’ weer terug te krijgen in z’n oude vertrouwde vloeibare vorm: warm water. Ja echt, zo simpel is het. Vul je gootsteen of een kom met warm water en zet de honing erin. Even wachten… Nog even wachten… Voilà, vloeibare honing. Inclusief alle goede enzymen en mineralen!

Lees ook: 8 goede redenen om een blok bijenwas in huis te halen

Bron: Libelle | Beeld: Pexels, Cottonbro