Om deze redenen hebben medicijnen moeilijke namen

Medicijnen

Wist jij dit?

Sommige medicijnen lijken onmogelijk om uit te spreken. Amoxicilline, Penicilline, ethinylestradiol. Probeer het maar eens, het gaat je waarschijnlijk moeilijk af. Toch is er een logische verklaring waarom geneesmiddelen zulke lastige namen hebben. We leggen het je uit!

Wetenschappelijke naam

De naam die op het doosje staat, is de wetenschappelijke naam van het medicijn. Deze naam is ontstaan door een speciaal ontworpen systeem. Apotheker Sam Gijsberts weet te vertellen dat de moeilijke namen bedacht wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). “In 1953 is een systeem bedacht om elk medicijn een unieke naam te geven die over de hele wereld hetzelfde is”, legt Gijsberts uit.

Rekening houden

De naam wordt echter niet zomaar verzonnen en tijdens het proces houdt men rekening met verschillende zaken. De groep mensen die het medicijn gaat gebruiken, bijvoorbeeld. Gijsberts: “De naam van een medicijn wordt afgestemd op de doelgroep. Een anticonceptiepil moet mooi klinken voor een vrouw en een kankermedicijn moet vooral veiligheid uitstralen.” Daarnaast is het ook belangrijk dat de naam niet te verwarrend moet zijn. “Als ze onveilig klinken of te veel lijken op een bestaand medicijn, dan kunnen ze worden afgekeurd. Ook mogen ze niet leiden tot verkeerde recepten”, aldus Gijsberts.

Groep geneesmiddelen

Ook weet de apotheker door de naam van het medicijn duidelijker tot welke groep geneesmiddelen het medicijn hoort. Als je goed kijkt, zie je namelijk dat medicijnen die in dezelfde groep zitten, hetzelfde eindigen of dezelfde woorden bevatten. Zo eindigen alle geneesmiddelen die de aanmaak van cholesterol remmen bijvoorbeeld op het woord ‘statine’.

Niet makkelijker

Hoewel de oplossing zou zijn om de namen te veranderen, is dit helaas niet zo eenvoudig. De namen van je medicijnen bevatten namelijk gebruikte chemische stoffen, en deze moeten verwerkt worden in de wetenschappelijke naam. Toch is er ook een kleine verandering gaande, en worden veel medicijnen anders genoemd. Zo is de anticonceptiepil ethinylestradiol/desogestrel (dit is de wetenschappelijke naam) korter gemaakt door het de pil te noemen. Medicijnen krijgen ook steeds vaker de merknaam omdat deze een stuk makkelijker uit te spreken is. Ritalin bijvoorbeeld, in plaats van de tongenbreker Methylfenidaat.

Lees ook: Gezondheidsraad wil kinderen boven 12 met medisch risico vaccineren

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels