9x weetjes over gourmetten die je vast nog niet wist

gourmetten

Leuk om te onthouden!

Een fervent gourmetter weet als geen ander dat het gourmetten nog lang niet op z’n retour is. Tijdens de feestdagen verzamelen we ons gewapend met kleine pannetjes en spateltjes in de hand rondom een hete plaat om kleine hapjes te bereiden. Leuk is het zeker. Staat bij jullie dit jaar ook weer het gourmetstel op tafel tijdens de feestdagen? Onthoud dan deze negen weetjes over gourmetten om je gasten van hun stoel te blazen.

9 weetjes

  1. De naam gourmetten is afgeleid van het Franse gourmandises. Het woord betekent letterlijk ‘exclusieve hapjes’.
  2. Gourmetten is ontstaan naar aanleiding van een reclamecampagne uit de jaren 70. De promotiecampagne met de slogan ‘Gourmet, probeer ’t eens!’ diende als concurrent voor het steeds populair wordende kaasfonduen.
  3. Maar liefst de helft van de Nederlandse bevolking gourmet minstens drie keer per jaar.
  4. Aan een avondje gourmetten geven Nederlanders gemiddeld 75 euro uit.
  5. Onderzoek uit 2012 van Intomart wijst uit dat de helft van de ondervraagden na het gourmetten liever thuisblijft en niet meer de deur uit durft omdat hun kleding te veel stinkt.
  6. Met koffiebonen kun je de ‘stinkende’ gourmetlucht in je huis neutraliseren. Zet een pannetje met een laagje koffie op laag vuur en laat het langzaam verdampen. De gourmetlucht zal snel uit je huis verdwenen zijn!
  7. Tijdens het gourmetten dien je de ruimte altijd goed te luchten. Uit onderzoek van de GGD Groningen is gebleken dat tijdens het gourmetten fijnstof in de lucht terecht komt. Door wat ramen open te zetten en/of de afzuigkap aan te zetten, verminder je het fijnstof in de lucht.
  8. Vogels in huis? Zet deze dan tijdelijk in een andere ruimte als je gaat gourmetten. Vogels kunnen niet tegen de stof polytetrafluorethyleen, die vrijkomt wanneer de anti-aanbaklaag oververhit raakt. Vogels kunnen erg benauwd raken door de stof in de lucht en er zelfs aan overlijden.
  9. Om bacteriegroei te voorkomen kan je het vlees maximaal twee uur na het tafelen op tafel laten staan. Staat het er langer dan twee uur, dan is het verstandig om het vlees weg te gooien.

Lees ook: Met deze trucjes krijg je de gourmetgeur zo uit je kleding

Bron: Kookfans | Beeld: Pixabay