Duurzamer wonen: zo maak je daar een begin mee

Ook met kleine aanpassingen kun je een eind komen

Het is heus niet nodig om meteen volgens het zero waste principe te leven, een levensstijl waarbij je helemaal geen afval meer produceert. Toch is het geen gek idee om je ecologische voetafdruk te verkleinen, om zo het milieu wat te ontzien. Sommigen kiezen ervoor om minder vlees te gaan eten, maar je kunt ook je huis onder de loep nemen. Met deze tips lukt het jou om duurzaam of duurzamer te wonen. 

Dichtbij je werk wonen 

Wist je dat de plek waar je woont ook van belang is als je duurzaam wilt wonen? Des te dichter je bij je werk woont, des te minder hoef je te reizen om je werk te bereiken, wat voor minder uitstoot zorgt als je met de auto naar het werk rijdt. Natuurlijk is het niet voor iedereen haalbaar, maar het is zeker iets om te overwegen als de kans zich voordoet. 

Een kleinere woning

Des te kleiner je woont, des te minder energie heb je nodig om je huis te verwarmen of koelen. Nu is het voor de meesten niet erg realistisch (of wenselijk) om hun ruimere huis in te ruilen voor een kleiner exemplaar. Toch is het zeker iets om te overwegen als je wilt verhuizen. Ga je voor dat ene grote huis of dat huis dat net ietsjes kleiner is dan zo’n bak van een huis. 

Kies voor duurzame materialen

Het gebeurt in Nederland nog weleens dat mensen hun huis verbouwen of zelfs laten bouwen. Zo bewerkstelligen mensen toch hun droompaleisje. Bij de bouw of verbouwing van je huis kun je uiteraard kiezen voor zo duurzaam mogelijke materialen en probeer je afval zo veel mogelijk te beperken. Zo begin je met duurzaam wonen.

Maak gebruik van de juist isolatie

Wil je zo efficiënt mogelijk gebruikmaken van warmte in de zomer en koelte in de winter? Dan is isolatie de meest duurzame investering die je kunt doen in je woning. Je vloer, ramen, dak en spouwmuren kun je allemaal isoleren, zodat je minder energie verbruikt.

Neem je eigen gedrag onder de loep

Kleine aanpassingen in je gedrag kunnen ook bijdragen aan duurzaamheid. Zo kun je je douchebeurt wat inkorten. Als je vijf minuten doucht, ben je net zo schoon als wanneer je negen minuten doucht, maar het maakt nogal een verschil qua waterverbruik. Douche je vijf minuten in plaats van negen minuten? Dan kan dat op jaarbasis zo’n 16.000 liter water besparen bij een gemiddeld huishouden, wat gelijk staat aan 80 euro. Zo bespaar je ook nog eens wat extra geld. Ook kun je overwegen om over te stappen op ledverlichting en vergeet ook niet om een spaarknop op het toilet te zetten. 

Zonnepanelen laten plaatsen

Zelf duurzame energie opwekken is ook nog een optie om duurzamer te wonen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zonnepanelen of een zonneboiler. Vergeet ook de technologie van een warmtepomp niet.

Ook een optie: opnieuw beginnen

Misschien vind je het geen fijn idee om de woning waar je nu in woont helemaal te moeten aanpassen. Of is het sowieso tijd om eens verder te kijken, maar wil je dan wel op een duurzame manier wonen. Je kunt er dan voor kiezen om te verhuizen naar een nieuwbouwwoning of om je intrek te nemen in een bestaande woning die je zelf gaat verduurzamen. Een andere woning kopen begint vaak met je maximale hypotheek berekenen. Dit is een nuttige beginstap, want dan weet je welk bedrag je kunt lenen voor je volgende woning.

Lees ook: Tip: zo ga je deze zomer duurzamer om met plastic

Bron: Nibud | Beeld: Unsplash