Geld besparen? Deze 4 groentes groeien binnenhuis

groentes groeien

Je hebt er niet eens een tuin voor nodig!

Dat alles in de supermarkt duurder is geworden, dat voelen we ook in de portemonnee. Daarom zijn we op zoek naar manieren om geld te besparen. Dit kun je doen door voordelig groente op de markt of groenteboer te kopen, maar je kunt het ook zelf groeien. En met name deze vier groentes zijn daarvoor geschikt. 

Eigen groentetuin

Om je eigen groentes te laten groeien, heb je eigenlijk weinig voor nodig. Met alleen water, zonlicht en wat tijd en aandacht gaat het je namelijk al lukken. Zie je een eigen groentetuin wel zitten? Dan zijn deze vier groentes een goed begin – en binnen een week zie je al resultaat!

1. Romeinse sla

Voor de Romeinse sla bewaar je ongeveer 8 centimeter van de steel. Deze zet je met de onderkant naar beneden in een mok met genoeg ruimte zonder dat de steel omvalt. Zorg ervoor dat de onderste helft onder water staat en er genoeg zonlicht bij kan. Fijne bijkomstigheid: paksoi kun je op dezelfde manier kweken.

2. Bosui

Een bosui is altijd handig om te hebben, en uit eigen groentetuin is het natuurlijk nog lekkerder. Snijd hiervoor het groene gedeelte van de bosui weg en bewaar 2,5 centimeter van de witte onderkant. Plaats de stronk in een smal drinkglas zodat de stronk kan leunen zonder dat hij omvalt. Op Libelle.nl geven ze de tip om een doorzichtig glas te gebruiken, zodat het zonlicht overal doorheen komt. Vul het glas met een beetje water en zet deze ook op een zonnige plek.

3. Venkel

Venkel is een fijne smaakmaker voor een gerecht en heb je hier maar weinig van nodig. Gebruik de resten daarom voor het kweken. Zet dat in een mok een schaal met de onderste helft onder water en zorg dat de bovenste helft het zonlicht vangt. Na een week komen de eerste groene wortels al tevoorschijn!

4. Selderij

Gebruik je selderij voor een gerecht? Bewaar de stronk en gebruik het om je eigen selderij te laten groeien en uiteindelijk in de aarde te zetten. Snijd hiervoor de wortel tot maximaal 5 centimeter af en plaats de wortel in een ondiepe schaal gevuld met water. Zet de schaal in het zonlicht. Als er kleine blaadjes vanuit het midden ontspruiten, kun je het in de aarde zetten, dit doe je na ongeveer een week.

Lees ook: Feit of fabel: is plastic om groente echt zo slecht voor het milieu?

Bron: Libelle | Beeld: Pexels