Grappig: deze dingen wist je nog niet over IKEA

IKEA
Het grootste IKEA filiaal is wel héél groot

Dat IKEA geen makkelijk gekozen naam is, maar slechts een afkorting is van Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunaryd wisten de meeste IKEA fans wel. Dit is de naam en de woonplaats van de oprichter van IKEA. Maar er is nog zoveel meer te leren over de fantastische woonketen!

Wij hebben een aantal leuke weetjes over IKEA op een rijtje gezet.

Je kunt létterlijk een IKEA huis kopen
Niet alleen specialiseert IKEA zich op het maken van meubilair, ook de huizen waarin het meubilair wordt geplaatst kun je kopen! Echt waar: sinds 1997 maakt IKEA betaalbare eigen huizen genaamd ‘BoKloks’. Hier kun je zo’n huisje aanvragen.

Ikea stukken kunnen erg in waarde stijgen
Je hoeft maar een willekeurig huis binnen te stappen en de kans is groot dat je een IKEA kledingkast aantreft. Ontzettend veel mensen hebben ‘m in het interieur opgenomen. Toch zijn sommige stukken veel geld waard. Tenminste, dat kunnen ze worden naarmate tijd verstrijkt. Een Ake-stoel uit 1944 leverde onlangs meer dan 85.000 dollar op op een veiling in Engeland.

KLIPPAN is meer dan alleen een bank
De KLIPPAN is een van de best verkochte banken van IKEA, maar het is niet alleen een bank. Het is ook een regio in het zuiden van Zweden. Nog een leuk weetje: elke productcategorie van IKEA krijgt een soort naam. De banken en stoelen worden altijd vernoemd naar Zweedse regio’s.

In China mag je echt op de bedden slapen
In China kunnen mensen die geïnteresseerd zijn in een nieuw bed gewoon in hun pyjama naar de IKEA komen. Bij de IKEA’s in China geldt een ‘open bed policy’. Mensen worden zelfs aangemoedigd om echt even op de bedden te slapen om ze te testen.

Het grootste IKEA filiaal is tig keer groter dan het Witte Huis
We weten allemaal dat die Trump er warmpjes bijzit in het Witte Huis, dat een woonoppervlakte van 5110 vierkante meter beslaat, maar de grootste IKEA vestiging is vele malen groter. De IKEA die in 2014 werd geopend in het Zuid-Koreaanse Gwangmyeong heeft een oppervlak van 640.000 vierkante meter.

IKEA ontstond doordat de eigenaar extra zakgeld kreeg
Hij was nog maar een 17-jarige jongen toen hij bezig ging met het oprichten van de IKEA. Ingvar Kamprad kreeg van zijn vader extra zakgeld omdat hij het goed deed op school. Dit geld gebruikte de jongeman voor het oprichten van IKEA. Aanvankelijk verkocht hij van alles; sieraden, fotolijstjes, panty’s, portemonnees, maar in 1948 besluit de eigenaar zich enkel op interieur te richten.

Elke tien seconden wordt er een BILLY boekenkast verkocht
Er gaat elke tien seconden een BILLY boekenkast over de toonbank. Er worden makkelijk meerdere kasten verkocht terwijl jij dit artikel zit te lezen. Allemachtig!

IKEA-producten hebben om een reden een korte naam
LACK-tafeltje, KALLAX-kast; het zijn korte namen. Ingvar Kamprad was dyslectisch en om deze redenen hield hij de namen kort. Dit werkte voor hem veel makkelijker.

Deze tip bewaren? Pin hem op Pinterest

Bron: Elle | Beeld: Printscreen Google Maps