Illegale foto’s die in China niet op het internet mogen staan

Winnie de Poeh

Deze beelden zul je niet zien in China 

In China mogen niet zomaar alle foto’s op het internet staan. Beelden worden gecensureerd en zelfs foto’s die iets weghebben van een verboden foto worden verwijderd. We hebben voor je op een rijtje gezet welke foto’s je niet snel zult zien in China. 

Tank Man

De iconische Tank Man-foto gaat over een demonstrant in Beijing die het pad blokkeert van een rij tanks door er simpelweg voor te gaan staan. China doet hardnekkige pogingen om deze foto te censureren op het internet. Sterker nog, foto’s die ook maar iets weg hebben van de beroemde foto worden ook verwijderd. Beelden van een rij met boeken die een sigarettenpakje naderen, een zwaan die voor een vrachtwagen blijft staan en een sprinkhaan die voor een grote autoband staat; ze zijn inmiddels onvindbaar op het Chinese internet.

Tank Man

De firewall

Achter de firewall die de Chinese overheid heeft ingevoerd heeft het bloedbad op Tiananmen Square nooit plaatsgevonden, de protesten in Hong Kong stellen niks voor en Winnie de Poeh bestaat niet – op de volgende pagina lees je er meer over. Door alle censuur in het medialand van China worden de regels op veel manieren omzeilt. Platte teksten met zoekwoorden maken geen schijn van kans maar daarentegen wordt er creatief omgegaan met beelden. Zo worden nieuwsartikelen van verboden websites zoals de New York Times als omgekeerde afbeeldingen geplaatst op Weibo. Dit is een social mediawebsite die op Twitter lijkt en uiteraard ook is geblokkeerd in China.

Een schrijver kreeg het voor elkaar om een foto te plaatsen van de protesten van Hong Kong. Hier was wel de nodige creativiteit voor nodig. De afbeelding was gekanteld en bewerkt met penseelstreken. Het inzetten van stripfiguren en symbolen is een andere tactiek die door veel inwoners wordt gebruikt om de censuur te ontwijken.

Aangescherpte censuur

In de afgelopen maanden is de grip op censuur aangescherpt. Dit door jubileums van bijvoorbeeld het bloedbad op het Tiananmen Square dat in juni precies 30 jaar geleden was. Zo zijn The Washington Post en The Guardian verbannen, samen met tien andere nieuwswebsites. Andere jubilea waardoor de boel nog meer is aangescherpt zijn onder anderen de dodelijke rellen in Xinjiang in 2009 en de dood van de voorstander van democratie Liu Xiaobo in 2017. De jubilea zijn een grote uitdaging voor de Chinese internet sensoren want het ‘schoonhouden’ van het web is nog niet zo makkelijk.

Jason Ng is auteur van Blocked on Weibo en merkt op dat de prioriteit van de overheid ligt bij het tegengaan van groepsvorming tegen de gevestigde orde. Toch ziet hij het niet zo simpel als enkel wat protesten censureren. Volgens Jason Ng is het dan ook interessant om iets verder te denken over morele redenen waarom dingen worden verwijderd.

Benieuwd naar wat nog meer verboden is? Lees verder op de volgende pagina.

Pagina 1/2