Kamerplant met gele bladeren? Dit zijn de 5 mogelijke oorzaken

En belangrijker nog: zo los je het op!

Pronkt in je huiskamer een prachtige grote kamerplant? Dan kan het gebeuren dat deze plant na verloop van tijd gele bladeren krijgt. Geef je je plant wel voldoende water? Het kan soms helpen om hem wat meer te geven, maar wellicht is er wel een hele andere oorzaak. Wij zetten de mogelijke oorzaken voor je op een rijtje én vertellen je hoe je je kamerplant weer stralend groen krijgt.

Onderhoud je kamerplant op deze manieren en de bladeren blijven groen.

1. Te veel water

Een veelvoorkomende oorzaak van gele bladeren is een teveel aan water. Wanneer dit het geval is, krijgt je plant een gele kleur en levenloze, verschrompelde bladeren. De wortels van de plant verdrinken door het vele water en gaan op den duur rotten. Het water kan niet worden afgevoerd en blijft dus in en om de plant zitten. Minder water geven is de beste oplossing. Zorg er daarnaast voor dat er onderin de pot gaten zitten, zodat het overtollige water afgevoerd kan worden. Prik zo nu en dan met een smal object, zoals een potlood, voorzichtig in de aarde zodat de wortels meer lucht krijgen.

Te weinig water

Het tegenovergestelde is ook mogelijk. Je kamerplant krijgt te weinig water en dit uit zich in droge bladeren die gemakkelijk afbreken wanneer je ze aanraakt. De plant vaker water geven, gemiddeld zo’n één keer per week, kan al wonderen doen. Doe je dit al regelmatig? Dan kan het zijn dat het water de onderste wortels van de plant niet bereikt. Zet daarom je plant wekelijks een nachtje in de gootsteen in een dun laagje water. Het ‘badderen’ van je plant zorgt ervoor dat de plant van onderen water kan opzuigen.

Ongedierte

Kamerplanten kunnen ook getroffen worden door ongedierte. Dit is te zien aan de afgepeuzelde bladeren van de plant. De afgeknaagde randen kunnen na verloop van tijd geel worden. Besproei in dit geval je plant met insectendodende olie, milieuvriendelijke spray of een natuurlijk plantenextract om de ongedierte te verwijderen. Deze middelen zijn online, in tuincentra of speciaalzaken te koop.

Zonlicht

Te veel of juist te weinig zonlicht kan ook een oorzaak zijn van gele bladeren. Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten planten. De een vindt het fijn om in de volle zon te staan, de ander minder. Zoek daarom goed uit waar jouw kamerplant het meeste behoefte aan heeft, om deze vervolgens op de juiste plek in je huis te plaatsen.

Nieuwe omgeving

Heb je je kamerplant net gekocht? Dan kan het voorkomen dat de plant gele bladeren krijgt of vlekken op bepaalde plekken. Een plant heeft daarom vaak even de tijd nodig om te wennen aan een nieuwe omgeving. Zorg dat de plant voldoende licht krijgt en spray de bladeren af en toe nat met een plantenspuit. Heb tenslotte wat geduld en je kamerplant zal binnen de kortste keren volop bloeien in je huiskamer!

Lees ook: Terugroepactie maagzuurremmers: mogelijk kankerverwekkende stof

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Wellandgood.comLibelle.be, Margriet | Beeld: Pixabay