Gooi je koffiedik niet meer weg! Deze dingen kun je ermee doen in de tuin

koffiedik

Wat een wonderspul!

Het is lente en dat betekent dat een heleboel mensen weer de tuin in duiken. De heg wordt gesnoeid, de tuinstoelen worden weer tevoorschijn getoverd en er worden weer zaadjes gepland. Steek jij ook de handen uit de mouwen om de tuin weer mooi te maken? Bewaar je koffiedik dan! Je kunt het voor een heleboel dingen gebruiken!

Je kunt er veel mee doen. 

Koffievoordelen

We drinken het bruine goud elke ochtend, maar gooien het koffiedik vaak weg. Hartstikke zonde! Je kunt koffiedik als scrub gebruiken voor je handen, maar dat is zeker niet het enige. Ga je binnenkort weer tuinieren? Spaar je koffiedik en gebruik het voor de volgende dingen:

Gebruik het als compost

Maak jij je eigen compost? Gebruik je koffieprut er dan ook voor! Je hoeft het alleen maar op de hoop te gooien en/of te vermengen met de compost en dat is het al! Koffiedik bevat veel voedingsstoffen als stikstof en kalium, ideaal voor de compost dus! Let wel op, compost kun je onderverdelen in twee categorieën: groene en bruine compost. Koffiedik valt onder groene compost. Als je veel koffieprut op de composthoop gooit, is het verstandig om dit te neutraliseren met wat bruine compost. Denk aan dorre bladeren, zaagsel en stro.

Gebruik het als kunstmest

Heb jij geen composthoop? Dan kun je de koffiedik ook rechtstreeks in de grond stoppen ter vervanging van kunstmest. Let wel op: koffiedik is behoorlijk zuur, gebruik daarom alleen koffiedik voor planten die een zure grond nodig hebben. Denk aan blauwe bessen, veenbessen, citrusbomen, kamille, gardenia en rhododendron. Deze planten krijgen een boost van koffiedik. Wat je moet doen? Slechts wat koffiedik strooien over de wortels van de planten aan het begin van het groeiseizoen.

Jaag er slakken mee weg

Heb je veel last van slakken die je planten opeten? Strooi wat koffiedik bij deze planten. Slakken hebben een enorme hekel aan koffie. De cafeïne beschadigt deze weekdieren namelijk. Ben je bang dat het zuur in de koffie je planten beschadigt? Maak dan een ring om de plant heen met het koffiedik.

Het houdt katten op afstand

Katten zijn vaak speelse dieren en spelen daarom ook weleens met je planten. Leuk voor de kat, maar niet zo leuk voor jou en je plant. Een diervriendelijke manier om katten op afstand te houden is door koffiedik bij te planten te strooien die je wilt beschermen. Deze tips kunnen ook helpen om buurkatten op een diervriendelijke manier op afstand te houden.

Lees ook: Om deze reden moet je kaneel in je tuin strooien

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Wikihow, Survivallife | Beeld: Videostill OYR Frugal & Sustainable Organic Gardening