Nieuwe thee- of handdoek gekocht? Zo zorg je ervoor dat-ie wél goed afdroogt!

theedoek

Je bent zo van het euvel af!

Heel erg herkenbaar; heb je een nieuwe hand- of theedoek gekocht, wil ‘ie geen vocht opnemen. Dat is dus een beetje dweilen met de kraan open! Gelukkig bestaan er wel oplossingen voor dit vervelende geintje. 

Een hand- of keukendoek die geen vocht opneemt is natuurlijk vrij nutteloos.

Waslaagje
Wanneer je nieuwe hand- of theedoek geen water op wil nemen denk je waarschijnlijk ‘huh, daar zijn ze toch juist voor bedoeld?’ Ja, dat klopt. Maar dat je nieuwe keukengerei weigert zijn werk te doen heeft voornamelijk te maken met het feit dat er een natuurlijk waslaagje op de vezels van de doek zit. Dit laagje is er door de fabrikant opgedaan om de doek te beschermen. Ook voegen fabrikanten allerlei chemische stofjes toe om ervoor te zorgen dat de doek stijver wordt.

Azijn
Omdat een doek die geen vocht op wil nemen vrij nutteloos is bij de afwas, is het zaak om dit waslaagje te verwijderen. Dit kun je doen door de doeken een nachtje te laten weken in een teiltje koud water met daarin een scheut azijn. De waslaagjes worden dan verwijderd en de kleuren in de doek worden dan gefixeerd. Was de handdoeken daarna op zestig graden en laat ze (als het kan) in de buitenlucht drogen. Doe ook beter geen wasverzachter in de machine; dit zorgt ervoor dat er een nieuw wassen laagje op de doeken komt.

Dit bericht bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Huffington Post