Zo herken je bulten van de eikenprocessierups en bestrijd je die dieren

bulten

Zo kom je van die vervelende jeuk af

April en mei zijn de maanden waarin de eikenprocessierupsen zich voor het eerst weer laten zien. De haartjes van die rupsen kunnen voor veel klachten zorgen, waaronder bultjes. Hoe weet je zeker of de bultjes die je hebt door die rups komen en geen muggenbulten zijn? Wij vertellen je er meer over. Ook geven we tips waarmee je eikenprocessierupsen kunt bestrijden.

Meerdere verschillen

De bultjes van eikenprocessierupsen lijken in veel opzichten op die van muggen. Ze zijn allebei rood en zorgen voor enorm veel jeuk. Een muggenbult begint echter meteen te jeuken, terwijl het bij een bult van de rupsen wel zes tot acht uur kan duren voor het jeukt. Alleen mensen die allergisch zijn voor de haartjes, krijgen er meteen last van. Waar de jeuk van een muggenbult na een paar dagen stopt, kan het bij bulten van de eikenprocessierups tot wel twee weken (!) aanhouden. Een ander groot verschil tussen muggenbulten en bulten veroorzaakt door de rupsen, is dat je bij een muggenbult vaak het insteekplekje ziet. Bij bulten die de rupsen veroorzaken, zie je zo’n plek niet.

Niet krabben

Wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je van de jeuk af komt? In elk geval niet aan de bultjes krabben. De bultjes kunnen dan openbarsten en zich vermengen met bacteriën op je handen. Dat leidt tot ontstekingen waar je helemáál niet op zit te wachten. In plaats daarvan kun je beter met wat plakband over je huid heen gaan, zodat je alle haartjes van de rupsen uit je huid trekt. Spoel je huid vervolgens goed na met lauw water en smeer hem in met mentholzalf. Dat biedt (in ieder geval tijdelijk) wat verlichting.

Koolmezen en stofzuigers

Het liefst verbannen we eikenprocessierupsen volledig uit ons land. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen als je veel van die rupsen in je omgeving hebt. Allereerst iets wat waarschijnlijk makkelijker gezegd is dan gedaan: zorgen voor meer koolmezen bij jou in de buurt door broedkastjes in de bomen te hangen. Koolmezen zijn de natuurlijke vijanden van eikenprocessierupsen en eten ze meteen allemaal op. Ook kun je meer wilde bloemen rond de eikenbomen planten, waardoor er meer insecten worden aangetrokken die de rupsen opeten.

Naast de bovenstaande methoden kun je de nesten van eikenprocessierupsen opzuigen met een speciale stofzuiger. Vervolgens is het van belang dat de opgezogen rupsen verbrand worden of onder de grond worden begraven. Dat zorgt ervoor dat hun haartjes geen schade meer kunnen aanrichten. In veel gevallen worden er ook biologische bestrijdingsmiddelen gebruikt om van de rupsen af te komen. Iets wat we dan juist weer niet doen, is rupsenvallen gebruiken. Die blijken namelijk geen effect te hebben op eikenprocessierupsen.

Bedekkende kleding

Er zijn ook een aantal kleinschaligere tips om te voorkomen dat je last krijgt van de rupsen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je kleding aantrekt die je armen en benen bedekt, ga niet in de buurt van eiken op de grond zitten en doe kleding na een fietstocht of wandeling meteen in de was. Ook is het verstandig om niet in de buurt van zandbakken te komen en buitenspeelgoed dat onder een boom ligt goed op te bergen, zodat de haartjes daar niet op terecht kunnen komen.

Lees ook: Waarschuwing: eikenprocessierups extra gevaarlijk voor honden

Bron: Quest 1, Quest 2 | Beeld: Pixabay

Array