Deze 7 symptomen wijzen erop dat je te veel zout eet

Je lichaam probeert je iets te vertellen

Een snufje in de soep, of een paar korrels over een eitje: veel gerechten worden lekkerder door de toevoeging van een beetje zout. De witte korrels geven een maaltijd nét wat meer smaak. Het is daarom verleidelijk om er een riante hoeveelheid van te gebruiken in de keuken, maar dit kun je beter niet doen. Wanneer je te veel zout binnenkrijgt, is het namelijk schadelijk voor je lichaam. Heb je last van de onderstaande symptomen? Dan probeert je lichaam je wellicht duidelijk te maken dat je te veel zout eet.

Zo loop je bijvoorbeeld het risico op nierziektes en een verhoogde bloeddruk.

1. Vocht vasthouden

Heb je last van opgezwollen vingers? Dan kan het zijn dat je lichaam vocht aan het vasthouden is. Dit kan namelijk het gevolg zijn wanneer je te veel zout binnen hebt gekregen. De oplossing is gelukkig simpel: meer water drinken. Dit verdrijft namelijk het zout in je lichaam.

2. Dorst

Wanneer je iets zouts hebt gegeten als nootjes of chips, kan het zijn dat je dorst krijgt. Dit komt omdat zout vocht aan je lichaam onttrekt en daarmee wordt de zout-waterbalans verstoord. Om de balans in je lichaam weer te herstellen, moet je meer vocht binnenkrijgen. Dit kun je het beste doen door water of thee te drinken, deze drankjes zijn het meest effectief tegen een vochttekort.

3. Vaker plassen

Merk je dat je vaker moet plassen dan normaal? Dan heb je waarschijnlijk te veel zout gegeten en draaien je nieren overuren om het overschot aan zout te verwerken. Naast het feit dat je vaker naar het toilet moet, kan het ook zijn dat je urine er donkerder uitziet.

4. Meer trek in ongezond eten

Als je te veel zout binnenkrijgt, kan het zijn dat je trek krijgt in ongezond voedsel, zoals snoep en chips. Ook kun je je eten flauw vinden smaken en mis je wat extra zout. Dat probleem is op te lossen door het gebruik van zout af te bouwen. Kies bijvoorbeeld voor een stuk fruit in plaats van chips.

5. Hoofdpijn

Heb je vaak last van hoofdpijn? Ook dat kan komen doordat je te veel zout binnenkrijgt. Uit een onderzoek bleek namelijk dat van de volwassenen die 3,5 gram zout per dag binnenkrijgen, bijna een derde meer hoofdpijn had dan degenen die maar 1,5 gram zout per dag hadden binnengekregen.

6. Sneller kramp

Heb je na het sporten kramp in je spieren? Dan kan dit wijzen op een zoutoverschot. Dat heeft te maken met de balans tussen zout en kalium. Zout zorgt voor het aanspannen van de spieren, kalium daarentegen ontspant je spieren juist. Als je te veel zout binnenkrijgt, raakt deze balans verstoord en zullen je spieren zich aanspannen tijdens en na het sporten.

7. Verhoogde bloeddruk

Een teveel aan zout kan een hoge bloeddruk tot gevolg hebben. Wanneer je een hoge bloeddruk hebt, kun je het beste minderen of helemaal stoppen met het eten van zout. Uiteindelijk kan een verhoogde bloeddruk namelijk leiden tot hart- en vaatziekten, beroertes en beschadigingen aan de nieren.

Hoeveel zout per dag?

Volwassen mogen per dag niet meer dan zes gram zout binnenkrijgen. Dat staat gelijk aan ongeveer één theelepel. De makkelijkste manier om minder zout te eten, is door verse en gezonde voeding te eten. Over het algemeen bevat bewerkt voedsel namelijk het meeste zout.

Lees ook: 4x dit zijn de voordelen van kurkuma

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash