96-jarige chocoladedief krijgt fikse straf voor het stelen van chocolade uit lokale supermarkt

Moet een man van 96 jaar nog wel zo hoog beboet worden?

Een hoogbejaarde man die een reep chocolade uit de supermarkt steelt. Het klinkt als iets wat je maar voor een keer door de vingers ziet. Maar wat als diezelfde man al eerder een reep uit de supermarkt stal? En het na een waarschuwing daarna nóg een keer deed? Een 96-jarige man uit Emmen bleef repen stelen en heeft daar gisteren een behoorlijke straf voor gekregen.

Ironisch genoeg greep de man naar een chocolade Verkadereep met de tekst ‘Snel, pak mij!’

Fikse straf

De officier van justitie stond onlangs voor een behoorlijk lastig vraagstuk. Moet je een man van 96 jaar oud straffen omdat hij – ook na een aantal waarschuwingen – door blijft gaan met het stelen van chocoladerepen uit de supermarkt?  In de rechtbank van Assen kreeg de Emmenaar maandagmiddag een boete van 300 euro voor het chocoladestelen en een proeftijd van twee jaar, zo schrijft Trouw.

Waarschuwingen

Bij supermarkt Boni in Emmen was de man genaamd Hendrik al langer een bekende. Hij werd meerdere keren betrapt op het stelen van chocolade. In oktober 2016 gebeurde het en op 24 januari 2018 ging opnieuw de mist in. Hij werd gewaarschuwd en door zowel de politie als de eigenaar van de supermarkt werd hij aangesproken op diefstal. De man ging dit jaar echter weer de fout in. Braaf rekende hij wel zijn appeltaart en druiven af, maar de reep Verkade chocolade die hij had gegrepen niet. De winkeleigenaar belt vervolgens de politie.

Rechtbank

Hendrik geeft toe, maar wanneer hij op het bureau belandt zwijgt hij. De agenten die de man ondervragen willen weten of hij misschien eenzaam is, maar de 96-jarige beweerde dat dat het geval niet is. Toen Hendrik in 2018 voor de tweede keer werd betrapt, werd de zaak destijds geseponeerd, maar wel met een proeftijd van een jaar. Gisteren deed de rechtbank in Assen de uitspraak dat de man beboet zou worden met 300 euro en dat hij een proeftijd van twee jaar krijgt.

Het besluit

Het klinkt zo genadeloos, maar er ging wel wat wikken en wegen aan vooraf. Aan Trouw vertelt Bas von Bartheld, officier van justitie dat het lastig was. “Het eerste wat je ziet is zijn geboortedatum. Moet je zo iemand vervolgen?”. De reclassering zag echter een man, bejaard of niet, die niet van plan was met zijn gedrag te stoppen. 

Lees ook: Zien: man ondergaat simpele metamorfose, maar ziet er daarna tien jaar jonger uit

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Trouw | Beeld: Unsplash