Dit is waarom de één beter tegen de hitte kan dan de ander

hitte

En het is best logisch

Stijgt het kwik, dan worden we ineens een beetje futloos. De één heeft hier meer last van dan de ander. Het kan namelijk per persoon verschillen hoe iemand met warmte omgaat. Maar hoe kan het dat de één beter tegen de hitte kan dan de ander? 

Goede reden

We weten dat het in Nederland erg warm kan worden tijdens de zomermaanden. De één is hier heel blij mee, de ander wat minder. Overleef jij de hittegolf puffend en klagend? Of ben jij juist degene die helemaal opleeft tijdens de warme dagen? Gelukkig is er een goede reden voor waarom jij jezelf herkent in één van de twee.

Leeftijd

Niet iedereen kan evengoed tegen warmte. Hier hebben verschillende factoren invloed op. Ten eerste heeft dit met je leeftijd te maken. Ouderen hebben namelijk sneller last van de hitte dan jongeren. Dit komt omdat jongeren de hitte sneller kwijt kunnen raken. Ook als je wat fitter bent kan je beter tegen de hitte, dit geldt voor zowel jong als oud.

Zweetklieren

Het kan ook liggen aan te weinig zweetklieren. Onze huid heeft normaal een temperatuur van zo’n 30 graden. Tijdens tropisch warme dagen kan de huid de 35 graden aantikken waardoor bloedvaten verbreden. Op deze manier staan deze vaten meer warmte af dan normaal. Je hebt dus genoeg transparantie nodig om je lichaam weer een beetje af te laten koelen. Dus heb je minder zweetklieren? Dan is de kans groot dat je minder goed tegen de hitte kan.

Train je lichaam om af te koelen

Heb jij veel last van de hitte? Dan kun je jouw lichaam hier een beetje voor trainen. Laat je lichaam wennen aan de warmte en zoek de zon op. Ga bijvoorbeeld een stukje lopen zodat je jouw lichaam traint om af te koelen. Houdt ook goed in je achterhoofd dat de eerste warme dag het heftigste is. Dit komt omdat je lichaam de warmte niet gewend is, waardoor het niet gek is dat je je in de zomer wat moe en futloos voelt.

Lees ook: Tropische hitte! Dit kun je beter wel (en niet) doen

Bron: Libelle | Beeld: Pixabay