Jelka van Houten reageert op kritiek op genderneutrale opvoeding

jelka genderneutraal

‘Het betekent niet dat roze en blauwe dingen strikt verboden zijn’

Jelka van Houten en Henry van Loon willen hun eerste kindje genderneutraal gaan opvoeden. Toen dit nieuws naar buiten kwam, volgde een stortvloed aan reacties van mensen die hun mening hierover hadden klaar staan. Jelka reageert nu op de kritiek en geeft meer uitleg over een genderneutrale opvoeding. 

Genderneutraal opvoeden

Toen ze begin deze week een blauw en een roze rompertje van Shownieuws kreeg, vertelde de actrice: “Nou het maakt niet eens wat het wordt, want genderneutraal wordt het sowieso. Ik heb een hele voorstelling gemaakt, dus we gaan enorm genderneutraal opvoeden.” Hier kreeg Jelka behoorlijk wat reacties en de nodige kritiek op. Ze richtte zich tot Instagram om haar verhaal te doen en uit te leggen wat de term ‘genderneutraal’ nou daadwerkelijk inhoudt.

Wat het wel en niet betekent

“Wat het niet betekent: Kinderen mogen alleen maar met grijze blokken spelen, roze en blauwe dingen zijn strikt verboden, kinderen worden opgevoed om zelf non-binair te moeten zijn”, staat er in het rood. Ze gaat verder in het groen: “Wat het wel kan betekenen: kinderen krijgen de vrijheid om bijvoorbeeld te spelen met speelgoed dat ze willen. Kinderen krijgen de vrijheid om zelf hun kleding te kiezen.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

@genderkwiebus ??

Een bericht gedeeld door J.F van houten (@jelkavanhouten) op

Verschil tussen jongens en meisjes

Op de volgende foto legt de actrice uit dat de verschillen tussen jongens en meisjes en mannen en vrouwen grotendeels door de maatschappij bepaald en vormgegeven. Zo schetst Jelka de situatie dat we een meisje eerder een pop voor haar verjaardag geven, en een jongen eerder een auto. Tegen een meisje zeggen we: “Wat zie je er mooi uit.” Terwijl we tegen een jongetje zeggen hoe stoer ‘ie eruitziet. “En dan hebben we het nog niet eens over, inderdaad, al die non-binaire kiddo’s”, aldus Jelka.

Vrije keuzes

Vervolgens legt ze uit wat een genderneutrale opvoeding dan wél inhoudt. “Alle keuzes van je kind zijn goed, de één is niet beter dan de ander. Ouders die hun kinderen genderneutraal opvoeden, laten hen dus volledig vrij in hun keuzes voor speelgoed, kleding, toekomstdromen, etc. Zij maken daarbij geen onderscheid tussen de seksen.”

Gendervrij

Dat ze zoveel kritiek kreeg op haar genderneutrale opvoedplannen, was voor Jelka geen verrassing. “Sowieso roept het woord ‘genderneutraal’ enorm veel weerstand op, maakt eigenlijk niet eens uit wat er na het woord komt te staan. Het is een aantal jaar geleden ook gekroond tot meest irritante woord van het jaar (oprecht, ik haat dit land soms). Een term waarbij mensen iets minder hard gaan huilen is gendervrij.”

Reactie Henry

Ook Henry kwam met een reactie op zijn Instagram. “Hahahaha, ons kind mag zelf bepalen of het een jurk aan wil. Of het een roze jas of een blauwe trui aan wil, of op ballet of voetbal wil, that’s all. Zo ben ik zelf overigens ook opgevoed”, vertelt de komiek. En hij gaat nog een stapje verder. “Maar aangezien mensen hier al van gaan steigeren, ik besef me dat ik me over een aantal zaken nooit heb uitgesproken. Bij deze: Ik ben tegen zwarte Piet, ik ben pro LGBTQ, ik ben tegen racisme, ik ben mij bewust van mijn white privilege en ik ben een feminist. Nou, als je nu denkt: ‘Nu vind ik Henry niet meer leuk.’ Mooi, breng je kaartjes voor de show maar terug, alles is uitverkocht namelijk en dan kan ik er andere mensen blij mee maken.”

Lees ook: De appel valt niet ver van de boom: ZO ziet de moeder van Carice en Jelka van Houten eruit

Bron: Shownieuws | Beeld: Brunopress – credit EM-Press/Patrick van Emst