Kabinet verbiedt het recreatief gebruik van lachgas

Het kabinet voegt ‘recreatief gebruik’ lachgas toe aan de Opiumwet

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid maakt vandaag bekend dat lachgas verboden wordt. Het gas wordt tegenwoordig door veel jongeren gebruikt om in een lichte bedwelming te raken. Volgens de staatsecretaris leidt het gas tot overlast, verkeersongevallen en is het een risico voor de volksgezondheid.

Onderzoek naar de nieuwe drugs

De CU-bewindsman schrijft aan de Tweede Kamer dat de gezondheidsrisico’s, van met name jongeren, niet langer te accepteren valt. Er is onderzoek gedaan naar de nieuwe drugs waaruit bleek dat er maatregelen vastgesteld moesten worden. Het instituut van het CAM geeft aan: “De beoordeling van het CAM laat zien dat het recreatief gebruik van lachgas ontzettend schadelijk kan zijn en zelfs bij beperkt gebruik al tot serieuze gezondheidsschade kan leiden”, laat Blokhuis weten. Na een ‘enkele keer’ kan het lachgas al voor hersenschade zorgen, zo blijkt uit het onderzoek.

Lachgas is drugsprobleem

Ook het af en toe gebruiken van het lachgas is volgens Blokhuis schadelijk. “Een ballonnetje is echt niet zo onschuldig als het lijkt, dat wordt nu duidelijk. Het recreatief gebruik van lachgas heeft zich ontwikkeld tot een drugsprobleem en daarmee is de Opiumwet de juiste route om dit aan te pakken.”

Patronen van slagroomspuiten

Slagroomspuiten bevatten patronen die worden gebruikt voor het lachgas. De regels omtrent het aanschaffen van slagroomspuiten worden daarom aangescherpt. Blokhuis laat weten dat slagroomliefhebbers nog steeds mogen genieten van een toef slagroom bij de appeltaart. Er geldt straks een vrijstelling van het verbod voor de ‘eigenlijke toepassing’ van lachgas. Aanbieders en gebruikers van lachgas, zoals het eigenlijk bedoeld is, worden vervolgens onevenredig benadeelt. Ook zal het medicinaal gebruik van lachgas in de zorg toegestaan blijven.

Verbod lachgas

De Tweede Kamer is al langere tijd bezig om het recreatief gebruik van lachgas te verbieden. Grondig onderzoek moest eerst uitwijzen welke gezondheidsrisico’s aan het gas verbonden zijn. Het onderzoek van het CAM is volgens Blokhuis genoeg reden om nu in te grijpen. Uit cijfers is gebleken dat er dit jaar al 2,5 keer meer lachgas-incidenten zijn gemeld dan vorig jaar. Horecagelegenheden, groothandels en detailhandels worden de komende tijd door Blokhuis en Grapperhausen van Justitie en Veiligheid op het matje geroepen. Handhaving lijkt ingewikkeld te worden, maar gesprekken met de ondernemingen moeten duidelijk maken dat aanbieders het verbod van recreatief gebruik serieus gaan nemen.

Lees ook: De Oranjes halen dit jaar alles uit de kast tijdens de kerstdagen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: De Telegraaf | Beeld: Pexels