Rechter wijst leeftijdsverlaging Emile Ratelband af

emile ratelband
De leeftijd van Emile Ratelband blijft 69

De laatste tijd kwam Emile Ratelband al veel in het nieuws. Hij stapte namelijk naar de rechter om zijn leeftijd te laten verlagen naar 49, 20 jaar jonger. Hij wilde zijn leeftijd bij de burgerlijke stand verlagen, maar dit werd afgewezen. Toen stapte hij naar de rechter, maar ook die wees zijn verzoek af. 

Ratelband wil nu in hoger beroep.

Rechtbank

Een maand geleden stond Emile Ratelband voor de rechtbank in Arnhem. Daar vroeg hij om een leeftijdsverlaging van 20 jaar. Ratelband vindt namelijk dat hij lijdt onder ‘leeftijdsdiscriminatie’ door zijn leeftijd op papier. Hij voelt zich jaren jonger en naar eigen zeggen verklaren ook artsen hem veel jonger. Daarom wil hij dat zijn ‘gevoelsleeftijd’ zwart op wit op zijn officiële documenten komt te staan. Ratelband voelt zich veel jonger dan hij is, zo zegt hij zelf. Hij voelt zich gediscrimineerd door zijn leeftijd. Hij hoeft geen AOW en wil optimaal van het leven genieten als 49-jarige in plaats van 69-jarige.

Wet

Volgens een woordvoerder van de gemeente kon Ratelband zijn leeftijd niet aanpassen omdat het erg moeilijk is om een geboorte-uittreksel aan te passen. Dit kan eigenlijk alleen als er een grote fout is gemaakt. Een naam veranderen is dus echt iets anders dan de leeftijd veranderen.

Rechtbank

In het vonnis van de rechtbank is te lezen dat ze een leeftijdswijziging niet kunnen toestaan. Eén van Ratelbands redeneringen was dat mensen hun naam of geslacht ook aan mogen passen, dus dat hij zijn leeftijd ook aan mag passen. In het vonnis staat: “Vooral omdat aan leeftijd allerlei rechten en plichten, zoals stemrecht en leerplicht, zijn verbonden terwijl dat bij naam- en geslachtswijziging niet zo is. Die leeftijdsgrenzen zouden bij toewijzing van Ratelbands verzoek hun betekenis verliezen”.

Discriminatie

Dat Ratelband naar eigen zeggen last heeft van ‘leeftijdsdiscriminatie’ doet de rechtbank niet zo veel. Om dit te veranderen zijn er andere middelen dan het getal op de identiteitspapieren te veranderen. “Aanpassing van zijn geboortedatum zou betekenen dat er twintig jaar verdwijnen in de registers van de burgerlijke stand. Dat zou allerlei ongewenste juridische en maatschappelijke gevolgen hebben. Het belang van registers die juiste feitelijke informatie bevatten, moet voorop staan,” luidt het vonnis.

Verder

Ratelband haalde de internationale media met zijn bijzondere verzoek. Vandaar dat vandaag alle ogen op hem waren gericht. Hij was al helemaal klaar voor een vervolg, maar blijkbaar wordt dat juridisch erg lastig. De rechter heeft namelijk een definitief vonnis gegeven in plaats van een tussenvonnis. Ertegen vechten zal dus moeilijk gaan voor Ratelband.

Lees ook: Emile Ratelband heeft na miskraam een nieuwe draagmoeder gevonden

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Telegraaf | Beeld: Videostill