Staat er bij jou misschien ook foie gras op het kerstmenu? ZO wordt het bereid…

De ganzen en eenden worden op brute wijze vetgemest voor de delicatesse

Foie gras is een exclusieve delicatesse die gebruik wordt voor de bereiding van ganzeleverpaté en ganzenleverterrine. De één vindt het verrukkelijk, de ander gruwt ervan.

Eén ding staat in ieder geval vast, de bereiding is allesbehalve diervriendelijk. Foie gras wordt meestal aan het begin van een maaltijd gegeten, bijvoorbeeld als voorgerecht. Jaarlijks wordt zo’n 26.000 ton foie gras geproduceerd, vooral in Frankrijk. De wijze waarop de ganzen worden vetgemest wordt heftig bestreden door veel dierenrechten-activisten en organisaties. Lees hieronder zelf hoe het gemaakt wordt.

Voordat het vetmestproces begint, scharrelen de eenden en ganzen een paar  maanden in de buitenlucht. Hierdoor groeien ze en komen ze op gewicht. Hierna begint de dwangvoeding, ook wel ‘gavage’ genoemd. Via een buis of slang in de keel krijgen de vogels een paar keer per dag vette maïspap toegediend. Dit ging vroeger met een trechter en een handmatig molentje, tegenwoordig is dit een automatische pomp die het de slokdarm indrukt. Zodra de vogels zijn vetgemest, worden ze geslacht. De lever wordt uit de dieren gehaald. Die lever weegt bij een vetgemeste gans zo’n 800 gram, bij een normale gans is dat maar 100 gram. In extreme gevallen weegt het zelfs tot 2 kilogram. Door de snelle groei van hun organen hebben de vogels aan het einde van de gavage veel moeite met lopen.

Zou jij het nog eten? Wij laten dit afschuwelijke product voortaan wel staan…

Bron: Volkskrant