Dit subtiele symptoom van longkanker zou iedereen moeten kennen

Longkanker is de meest dodelijke vorm van kanker

Longkanker eist jaarlijks duizenden levens, het is de vorm van kanker waar met het grootste sterftepercentage. Jaarlijks krijgen zo’n 12.000 mensen longkanker en slechts 17% is is 5 jaar na de diagnose nog in leven. Doordat de klachten zich vaak pas uiten als er pas is uitgezaaid is een patiënt vaak te laat. Toch is er een subtiel symptoom dat je kan waarschuwen. 

Subtiele symptomen

Bekende klachten bij longkanker zijn onder andere vermoeidheid, gewichtsverlies, hoofdpijn en rugpijn. Ook op andere plekken in het lichaam kan een patiënt pijn krijgen, de kanker verspreidt zich namelijk via de lymfeklieren door het bloed. Tegen de tijd dat je deze klachten ontdekt, is het vaak al te laat, de kanker heeft het lichaam al te erg aangetast. Heb je echter al lang tijd van een aanhoudend kriebelhoestje, zonder aanwijsbare reden? Ga dan eens naar de huisarts.

Kriebelhoestje

Hoesten is vaak het eerste symptoom van longkanker, maar omdat iedereen wel eens hoest en het natuurlijk relatief onschuldig lijkt, blijven veel mensen er te lang mee rondlopen. Op zich begrijpelijk: meestal wordt hoesten veroorzaakt door een verkoudheid of bronchitis en het is ook niet ongebruikelijk dat je er na een verkoudheid nog wat langer last van blijft houden. Maar als je een hardnekkige prikkelhoest of ander hoestje te pakken hebt zónder dat je een verkoudheidsvirus of bronchitis hebt (gehad), is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

Bron: Margriet | Beeld ter illustratie