Trekken tegenpolen elkaar echt aan? Dit zegt een relatie-expert erover

tegenpolen aantrekken

Gaat deze uitspraak eigenlijk wel op?

‘Opposites attract’, luidt een bekend Engels gezegde, oftewel: tegenpolen trekken elkaar aan. Maar hoe veel is er eigenlijk waar van deze uitspraak? Word je inderdaad aangetrokken tot een totaal ander type dan jijzelf, of kun je toch maar beter op zoek gaan naar iemand die op je lijkt? Dit is wat wetenschappers erover zeggen.

Lijken jij en je partner op elkaar, of juist totaal niet?

Tegenpolen

Oké, tegenpolen trekken elkaar aan. Als we het hebben over scheikundige verschijnselen als elektromagnetische velden en de energie in atomen en magneten dan. Want wanneer het aankomt op relaties, ligt het toch even een stukje anders. Het klinkt op zich logisch: wanneer iemand heel anders is dan jij, vullen jullie elkaar perfect aan. De eigenschappen die jij mist, heeft je partner en andersom. Toch is dat geen garantie voor een gelukkige en langdurige relatie, zegt psycholoog Clifford N. Lazarus. Het is volgens hem onwaarschijnlijk dat een relatie tussen twee compleet verschillende mensen lang standhoudt.

Vriendschap

Lazarus legt uit dat liefdesrelaties te vergelijken zijn met vriendschappen. We kiezen onze vrienden vaak uit op basis van gemeenschappelijke eigenschappen. Dit zijn bijvoorbeeld gezamenlijke interesses of gelijkwaardige doelen. De kans is klein dat je het goed kunt vinden met iemand die er een compleet ander wereldbeeld op nahoudt dan jij. Dat gaat uiteindelijk botsen.

Vier gebieden

Hetzelfde geldt voor partners. Intimiteit en compatibiliteit op de lange termijn zijn vaker gebaseerd op overeenkomsten in plaats van verschillen. Uit onderzoek blijkt dat er vier belangrijke gebieden zijn waarbinnen het belangrijk is dat jij en je partner overeenkomen.

  • Wereldbeeld: verschillende wereldbeelden (bijvoorbeeld politiek, religieus of de manier waarop je met geld omgaat), leiden tot discussie en ruzies. Je hoeft het heus niet overal over eens te zijn, maar je kijk op belangrijke onderwerpen, die bepalen hoe jij je leven leidt, zouden overeen moeten komen met die van je partner.
  • Interesses: aan de basis van de meeste relaties staat een hechte vriendschap. Het is daarom belangrijk dat er een aantal activiteiten zijn die je leuk vindt om samen met je partner te ondernemen of om erover te praten. Natuurlijk is het ook niet erg wanneer je los van elkaar andere interesses of hobby’s hebt.
  • Seksuele relaties: seksuele ontevredenheid of frustratie kan uiteindelijk leiden tot relatieproblemen. Een relatie heeft over het algemeen meer kans van slagen wanneer jij en je partner dezelfde verwachtingen en verlangens hebben.
  • Persoonlijkheid: ook op dit vlak is enige overeenkomst gewenst. Een relatie tussen een heel extravert en een heel introvert persoon zou kunnen werken, maar is wel een stuk lastiger.

Conflict

Natuurlijk kun je wel seksueel worden aangetrokken tot iemand die heel anders is dan jij, maar een diepere connectie vormen zal in zo’n geval een stuk lastiger worden. Over het algemeen geldt de regel: hoe minder conflict in een relatie, hoe groter de kans van slagen. En eerlijk is eerlijk: tegenstellingen zorgen nu eenmaal voor conflict. Toch hoeft dat niet altijd te betekenen dat een relatie met jouw tegenpool niet gaat werken. Praten en luisteren naar andermans gevoelens en wensen kunnen een heleboel conflicten oplossen en voorkomen.

Lees ook: Aan deze 8 eigenschappen herken je een narcistisch persoon

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Psychology Today | Beeld: Unsplash