Verander meteen je wachtwoord: 3,3 miljoen wachtwoorden van Nederlanders liggen door ‘zoekmachine’ op straat

wachtwoorden

Het AD waarschuwt dat je meteen je wachtwoorden moet veranderen

Een enorme hoeveelheid wachtwoorden ligt op straat. Het AD drukt mensen dan ook op het hart om zo snel mogelijk hun wachtwoorden te veranderen. Volgens de krant is deze informatie sinds eind vorig jaar behoorlijk makkelijk online te vinden.

En dat is niet het enige: vanaf vanmiddag wordt het nog makkelijker om deze informatie te vinden…

Speciale zoekmachine

Via een speciale zoekmachine, te vergelijken met een Google voor wachtwoorden, maakt een hacker de gegevens vandaag zelfs nóg toegankelijker. Volgens de krant is dit een uiterst zorgwekkende situatie. Redactieleden van de krant zagen een database in waar in totaal maar liefst 1,4 miljard mailadressen en wachtwoorden van over de hele wereld instonden!

Datalekken

Hoe deze gegevens zijn vergaard? Hoogstwaarschijnlijk is de informatie afkomstig uit tig datalekken van de afgelopen jaren, onder meer van Dropbox, eBay en LinkedIn. De informatie van medewerkers van grote Nederlandse (overheids)organisaties zouden massaal in de lijsten voorkomen. Zo staan parlementariërs en BN’ers op de lijst, onder wie Sharon Gesthuizen (ex-Tweede Kamerlid) en Fidan Ekiz (AD-columniste en publiciste).

Wachtwoorden hergebruiken

Organisaties die in de afgelopen jaren gehackt zijn, hebben hun gebruikers destijds vaak meteen ingelicht over de gelekte gegevens en hen op het hart gedrukt om hun wachtwoorden te veranderen. Desalniettemin blijft het een gevaar; veel mensen hergebruiken hun wachtwoorden of bedenken een variatie op het eerdere wachtwoord. Volgens Herbert Bos, hoogleraar Systems en Network Security aan de VU in Amsterdam, is variëren met een vorig wachtwoord alles behalve slim. “Zelfs als je een beetje varieert met de cijfers in je wachtwoord, kunnen kwaadwillenden dat via geautomatiseerde programma’s snel achterhalen. En als mensen je e-mail en wachtwoord hebben, hebben ze je identiteit”, vertelt hij aan het AD.

Wachtwoorden veranderen

Via de website haveibeenpwned.com kun je checken in welke lekken en hacks jouw e-mailadres voorkomt. Ook als jouw e-mailadres niet voorkomt in een lek is het raadzaam om het wachtwoord te veranderen. Tevens is het belangrijk dat je voor elk platform een ander password gebruikt, verander je wachtwoorden bovendien regelmatig.

Lees ook: Ben jij ook gebeld door een buitenlands telefoonnummer? Pas op! Dít is wat je moet weten 

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Pixabay