Deze 10 schoonmaakklusjes hoef je maar één keer per jaar te doen

Goed nieuws voor mensen die geen schoonmaak-fanaat zijn

In en om het huis is áltijd wel genoeg te doen. Die schoonmaak to-do-list houdt ons dan ook dagelijks bezig. Het goede nieuws is: er zijn klusjes die je maar eens per jaar hoeft te doen. Plan één grote schoonmaak en laat ze de rest van het jaar lekker achterwege. Aan de slag!

1. De gordijnen

Er kan een hoop stof verzamelen op je gordijnen en zonweringen. Daarom is het een goed idee ze jaarlijks een keer te wassen. Gelukkig kun je de meeste gordijnen gewoon in de wasmachine doen. Controleer vooral even het label van je gordijnen. Dit stappenplan kan je ook op weg helpen.

2. De dakgoot

Geen slecht idee om na de herfst alle gevallen bladeren uit de dakgoot te halen. Zorg uiteraard wel voor een stevige ladder! Zo blijven je dak en je regenwaterafvoer in topconditie.

3. Open haard en schoorsteen

Ben jij de trotse bezitter van een knusse open haard? Dat brengt veel gezelligheid in huis, maar neemt ook wat extra schoonmaakwerk met zich mee. Gelukkig is een keer per jaar grondig poetsen voldoende. Met een mengsel van azijn en water kun je de rookgeur goed wegkrijgen. Verwijder met een stofzuiger zoveel mogelijk asresten. Het beste kun je ook direct een afspraak maken met een professionele schoorsteenveger om alles weer spic en span te maken.

4. Tuinmeubilair

Haal je de tuinmeubelen na de winter weer uit de schuur? Een goed moment om ze een opfrisbeurt te geven! Met dit stappenplan zien als je tuinmeubelen er weer uit als nieuw.

5. Vloerkleden

Natuurlijk stofzuig je vloerkleden gewoon mee. Eens per jaar kun je ze daarbij nog wat extra zorg en aandacht schenken. Verwijder alle meubels van het vloerkleed. Gebruik speciale vloerkleedshampoo of -schoonmaakmiddel om je vloerkleed te wassen. Eventueel kun je een stoomreiniger huren om het tapijt schoon te stomen.

Lees op de volgende pagina welke klusjes je nog meer maar een keer per jaar hoeft te doen.

Pagina 1/2