Coronacrisis zorgt voor mentale problemen: ‘Jongeren steeds somberder’

coronacrisis mentale problemen

Een meerderheid van de Nederlanders heeft mentale klachten gekregen door de crisis

De coronacrisis is voor heel veel mensen een moeilijke tijd. Een meerderheid van de Nederlanders heeft hierdoor één of meerdere mentale problemen gekregen. Dat blijkt uit een onderzoek van EenVandaag. Vooral jongeren zien het leven steeds somberder in. 

Gebrek aan sociaal contact en spontaniteit

Voor veel Nederlanders is het leven door de coronacrisis een stuk minder leuk geworden. Je ziet je vrienden en familie niet of nauwelijks, spontane avondjes zijn er niet meer bij en je bent onzeker over de toekomst. Hoelang gaat deze crisis nog duren? Hoe zit het met je werk? En hoe zit het met je gezondheid en die van de mensen om je heen?

Mentale klachten

Voor zestig procent van de Nederlanders zorgt dit gebrek aan sociaal contact en spontaniteit en de onzekerheid over corona voor mentale klachten. Deze klachten variëren van piekeren en prikkelbaar zijn tot depressiviteit en paniekaanvallen. Dit blijkt uit een onderzoek van EenVandaag, onder ruim 25 duizend leden van het opiniepanel.

Jongeren

Vooral jongeren tot 35 jaar hebben te maken met zulke klachten. Maar liefst driekwart van de ondervraagde jongeren zegt last te hebben of hebben gehad van psychische problemen. De meest voorkomende klachten bij deze leeftijdsgroep zijn stress (40 procent), eenzaamheid (38 procent) en aanhoudende vermoeidheid (36 procent). Toen dit onderzoek afgelopen april werd uitgevoerd, lagen deze cijfers nog een stuk lager. Toen had 31 procent van de jongeren last van stress, voelde 26 procent zich eenzaam en kampte 19 procent met vermoeidheidsklachten.

Onzekerheid en extra werkdruk

Mensen tot 35 jaar hebben veelal te maken met onzekerheid over een huis of hun baan. Daarnaast zijn extra werkdruk en de zorg voor jonge kinderen veelgenoemde problemen die zij door de crisis ervaren. Ook is dit in het dagelijks leven natuurlijk een actieve groep. Door de coronamaatregelen moeten zij hun sociale leven nu flink beperken.

Leven minder leuk

Zes op de tien van alle ondervraagden gaven aan dat hun leven minder leuk is geworden door de crisis. Dit komt vooral door het gebrek aan sociaal contact. Driekwart geeft aan kleine feestjes, zoals verjaardagen, te missen. “Ik merk dat mijn sociale kring steeds beperkter wordt, terwijl ik heel graag onder de mensen ben. Ik heb het idee dat ik sociaal afgestompt raak”, zegt een van de deelnemers aan het onderzoek. Iemand anders mist de spontaniteit: “Ik mis de ongedwongenheid van elkaar zien. Alles moet maar gepland worden nu. Het leuke is er dan snel van af.”

Acceptatie

Toch accepteert een meerderheid van de Nederlanders dat het ‘nu eenmaal zo is’. Driekwart geeft aan tevreden te zijn. Veel mensen konden zich naar eigen zeggen goed aanpassen aan de veranderingen van het afgelopen half jaar. Daarnaast zijn veel mensen blij dat hun naasten en zijzelf nog gezond zijn.

Lees ook: Lange Frans lapt coronaregels aan zijn laars en omhelst fans

Bron: EenVandaag | Beeld: Unsplash