Cruciale dag: gerechtshof buigt zich vandaag over de avondklok

Het demissionair kabinet heeft een nieuwe spoedwet achter de hand

Het is erop of eronder voor de avondklok. Het gerechtshof in Den Haag behandelt vandaag het hoger beroep dat door het demissionair kabinet is aangetekend in de zaak over het per direct intrekken van de coronamaatregel. Mocht deze beslissing opnieuw in het nadeel van de Staat uitvallen, dan heeft het demissionair kabinet nog een plan B. De Eerste Kamer stemt vandaag namelijk over de avondklokspoedwet die gisteren een meerderheid kreeg in de Tweede Kamer. 

Avondklok opgeheven

Rond 10 uur begint in Den Haag het hoger beroep in de avondklokzaak. De Staat verloor dinsdag de rechtszaak die protestgroep Viruswaarheid, onder leiding van Willem Engel, had aangespannen. De voorzieningenrechter oordeelde toen in een kort geding dat de avondklok meteen opgeheven moest worden, omdat deze maatregel op basis van een verkeerde wet is ingevoerd. De Staat legde zich hier niet bij neer en dwong in de uren erna via een spoedappèl af om de maatregel in ieder geval tot de uitspraak in het hoger beroep stand te houden.

Hoger beroep

In het hoger beroep wordt de zaak verder inhoudelijk behandeld. Net als dinsdag bij het spoedappèl is Marie-Anne Tan-de Sonnaville voorzitter van het hof in de zaak. Zij werd die dag na een rommelig begin van de zaak gewraakt door protestgroep Viruswaarheid, omdat ze vooringenomen zou zijn. Na een korte schorsing werd dat wrakingsverzoek afgewezen. Het verschil met dinsdag is dat er in het hoger beroep drie rechters naar de zaak kijken, in plaats van één. De verwachting is dat het gerechtshof relatief snel tot een uitspraak zal komen, om de onzekerheid rond de avondklok weg te nemen.

Avondklokspoedwet

Mocht de beslissing van het gerechtshof weer in het nadeel van de Staat zijn, dan heeft het demissionair kabinet nog een plan B om de avondklok in stand te houden. Gisteren kreeg de avondklokspoedwet al een meerderheid in de Tweede Kamer en vandaag buigt ook de Eerste Kamer zich hierover. In de ochtend krijgen eerst de senatoren spreektijd. In de middag is demissionair minister Grapperhaus van Justitie aan het woord en beantwoordt hij vragen, waarna de Kamer aan het eind van de middag gaat stemmen.

Rammelend kabinet

Volgens politiek verslaggever Ron Fresen is het een belangrijke dag voor het demissionair kabinet. “Ze hadden al het imago dat het rammelt, en dat wordt er nu niet beter op”, zei hij tegen NOS. Makkelijk zal het niet worden, denkt ook politiek verslaggever Wilco Boom. De verwachting is namelijk dat de gang van zaken rond het instellen van de avondklok in de Eerste Kamer op flink wat kritiek kan rekenen. “Daarnaast let de Eerste Kamer altijd wat meer op de juridische kant en juist nu de juridische onderbouwing ter discussie staat, zullen ze daar waarschijnlijk nog scherper op zijn”, aldus Boom.

Verwachting

Toch is de kans groot dat de avondklok nog in stand blijft. In de Tweede Kamer kreeg de avondklok gisteren een ruime meerderheid, met steun van de partijen VVD, CDA, D66, ChristenUnie, SP, GroenLinks, PvdA en 50Plus. Als ook een meerderheid van de Eerste Kamer instemt met de spoedwet, kan deze dezelfde dag nog in werking treden zodra hij is gepubliceerd op de website van de Staatscourant. Demissionair premier Rutte zei echter eerst de uitspraak van het gerechtshof af te willen wachten, voordat hij eventueel deze spoedwet wil gebruiken.

Lees ook: Spoedwet avondklok gaat vandaag al naar Tweede Kamer

Bron: NOS | Beeld: Videostill NOS