Groot datalek bij maaltijdbezorger geeft gegevens BN’ers prijs

datalek

De gegevens van 48.000 Nederlanders liggen op straat door datalek Foodora

Als je vaak zorgeloos van een bezorgmaaltijd geniet, is dit nieuws even slikken. Een groot aantal mensen is slachtoffer geworden van een datalek bij maaltijdbezorger Foodora. In 2016 werd Foodora gehackt, waardoor de gegevens van duizenden Nederlanders nu op straat zijn komen te liggen. Onder de vele getroffenen valt ook een groep BN’ers. Onder meer afleveradressen en telefoonnummers zijn prijsgegeven door het lek.

Datalek

De gegevens werden al verkregen door een hack in 2016, maar de uitgelekte informatie kwam pas recentelijk aan het licht. Door het lek zijn de namen, afleveradressen, telefoonnummers en opmerkingen van Foodora-klanten prijsgegeven. Ook versleutelde wachtwoorden zijn door het datalek naar buiten gebracht. Het betreft niet alleen meer dan 48.000 Nederlanders, ook klanten van de bezorgdienst in 14 andere landen zijn wereldwijd getroffen.

Getroffen BN’ers

Tussen de data van deze grote groep mensen, zijn ook de (oude) adressen en telefoonnummers van meerdere BN’ers te vinden, zo blijkt uit een analyse die RTL Boulevard van de uitgelekte informatie heeft gedaan. Zo zijn er gegevens van burgemeester Femke Halsema, oud-voetballer Demy de Zeeuw, DJ Martin Garrix en presentatrice Merel Westrik op straat komen te liggen.

Beveiliging en privacy

Maaltijdbezorger Foodora is sinds 2018 niet meer in Nederland actief. Toch zijn gegevens van Nederlandse klanten die tussen juni 2015 tot en met april 2016 een maaltijd hebben besteld, nu pas te vinden op het internet. Slachtoffers van het datalek worden op de hoogte gebracht door het bedrijf. Het moederbedrijf van de maaltijdbezorger, het Duitse Delivery Hero, doet momenteel onderzoek naar de oorzaak van het lek.

Lees ook: Deze drie auto’s zijn het meest betrouwbaar

Bron: RTL Boulevard, NOS | Beeld: Hollandse Hoogte, fotograaf: Fabrice Coffrini en Hollandse Hoogte, fotograaf: Evert Elzinga

Array