De knoop is doorgehakt: Songfestival volgend jaar in VK

songfestival

De beslissing is gemaakt in samenspraak met de Oekraïense winnaar

Het Eurovisie Songfestival wordt definitief georganiseerd in het Verenigd Koninkrijk. Deze week begint de zoektocht naar de stad waar het Songfestival zal gaan plaatsvinden. De Britse omroep BBC en de Oekraïense omroep UA:PBC slaan de handen ineen om te werken aan de show, die in mei op het programma staat. 

Verenigd Koninkrijk

Het Eurovisie Songfestival gaat volgend jaar officieel plaatsvinden in het Verenigd Koninkrijk en niet in Oekraïne. Eerder maakte de organisator EBU al bekend dat het voor Oekraïne onmogelijk is om het Songfestival te organiseren. Hierdoor is er al eerder gespeculeerd om het evenement te laten plaatsvinden in het Verenigd Koninkrijk. Zij eindigde vorig jaar op de tweede plek. Vandaag meldde de BBC en de organisatie van publieke omroepen EBU dat het Verenigd Koninkrijk de organisatie van het winnende land overneemt.

Oekraïense cultuur

“We zijn de BBC heel erg dankbaar dat ze het Eurovisie Songfestival 2023 in het VK willen organiseren”, laat Martin Österdahl van de organisatie weten. De Britse omroep gaat er samen met de Oekraïense publieke omroep UA:PBC voor zorgen dat er een Oekraïense tint aan het evenement wordt gegeven. De BBC laat in een reactie weten naast Britse muziek ook de Oekraïense cultuur in de schijnwerpers te zetten.

Stad

Het is nog onbekend in welke stad het evenement gaat plaatsvinden. De BBC zal in de komende weken op zoek gaan naar een geschikte locatie. Vanaf deze week kunnen geïnteresseerde steden zich aanmelden door een zogeheten ‘bidbook’ te maken, waarin ze hun plannen laten zien. Uit deze plannen moet blijken of een stad geschikt is om het Songfestival te organiseren.

Daarnaast moet de stad die het Songfestival mag gaan organiseren aan een aantal eisen voldoen. De stad moet beschikken over een locatie voor minstens tienduizend man. Ook moet de zaal makkelijk te bereiken zijn vanaf een luchthaven. Daarnaast moet de stad in kwestie genoeg slaaplekken hebben voor de delegatieleden, pers en bezoekers.

Lees ook: Politie schendt op grove wijze privacy van zeker negen miljoen mensen

Bron: NOS, NU.nl | Beeld: BrunoPress