Deens RIVM is hoopvol: ‘Kunnen over twee maanden normale leven terug hebben’

normale leven

Zou het?

Horen we weer iets over de omikronvariant, dan denken wij gelijk aan deze vervelende strenge lockdown. In Denemarken zijn ze echter optimistischer over omikron. Volgens de Deense topepidemioloog Tyra Grove Krause zou de omikronvariant ons namelijk maar zo eens op korte termijn uit de pandemie kunnen helpen en ons normale leven kunnen teruggeven. Dat is ook hoopvol nieuws voor Nederland. Nederlandse coronadeskundigen kijken namelijk met argusogen naar Denemarken, omdat de Denen heel nauwkeurig de ontwikkeling van de omikronvariant bijhouden en vaak voorlopen. 

Infectierecord

Woensdag werd net als in Nederland een nieuw infectierecord bereikt in Denemarken: meer dan 28.000 geregistreerde coronabesmettingen in 24 uur. Volgens het Statens Serum Institut, het Deense RIVM, moet de échte piek nog komen. De Deense deskundigen verwachten dat ze eind januari te maken kunnen hebben met dagelijks 55.000 besmettingen.

Omikron is gamechanger

Met zo’n infectiepiek in zicht, is het niet bepaald voor de hand liggend om optimistisch te zijn. Toch is het Deense RIVM hoopvol. “Omikron kan de variant zijn die ons uit de pandemie helpt”, zei Tyra Grove Krause, de directeur van het instituut, op de Deense televisie. Door de massale verspreiding van de omikronvariant zal de piek snel worden bereikt. Met hopelijk niet te veel ziekenhuisopnames, al houdt de topepidemioloog een slag om de arm. “Het risico om in het ziekenhuis te belanden, ligt nu de helft lager dan ten tijde van de deltavariant. Door het hoge aantal besmettingen kan ons gezondheidssysteem echter nog wel serieus onder druk komen te staan.”

Koploper in Europa

Het risico dat de zorg overbelast raakt, is zowel in Nederland als in Denemarken dan ook nog te groot. Daarom blijven de beperkingen gewoon gelden. De hoop is gevestigd op de boosterprik. Volgens Deens onderzoek is de omikronvariant in staat om de bestaande vaccinaties te omzeilen. Het lichaam is door een booster beter in staat om omikron te herkennen en tegen te houden. Inmiddels is meer dan de helft van de Denen geboosterd. Daarmee is Denemarken koploper in Europa.

Immuniteit

Verder laat het Deense onderzoek zien dat de omikronvariant milder is dan eerdere varianten van het coronavirus. Meer mensen zullen besmet raken, maar zonder ernstige ziekteverschijnselen. De verwachting is dat dit uiteindelijk zorgt voor een goede immuniteit onder de bevolking. “Op lange termijn zal het coronavirus onder ons blijven, maar we kunnen dan de gevolgen beperken, onder meer door vaccinaties van kwetsbare mensen”, voorspelt Krause.

Normale leven terug

Is het dan niet tijd om te versoepelen? Daar wil Deense premier Mette Frederiksen nog niets van weten. Op Facebook laat ze weten: “Het zeer besmettelijke karakter van omikron kan een samenleving als de onze uitdagen als het wordt toegestaan om op hol te slaan. Dit kan leiden tot te veel opnames tegelijk.” Daar sluit Krause zich bij aan. “Eind januari piekt omikron en in februari zien we afnemende infectiedruk en druk op de gezondheidszorg. Maar we moeten ons inspannen in januari, want het wordt moeilijk om er doorheen te komen. Laat ons zeggen dat Covid-19 nog twee maanden vrij spel heeft. Daarna hoop ik dat we weer normaal zullen kunnen gaan leven.”

Lees ook: Meerderheid Nederlanders wil dat 2G-beleid ingevoerd wordt om uit lockdown te komen

Bron: RTL Nieuws, HLN | Beeld: Unsplash, Nick Karvounis